A magas súlyos problémát jelent az embereknek, és bár a kormány nem tud megoldani minden gondot, megtesz mindent a leginkább érintettek megsegítésére – jelentette ki a londoni alsóházban Rishi Sunak pénzügyminiszter, aki ismertette a kormány legújabb terveit.

In this video grab taken from footage broadcast by the UK Parliamentary Recording Unit (PRU) via the Parliament TV website on May 26, 2022, Britain's Chancellor of the Exchequer Rishi Sunak makes a statement on the cost of living crisis in the House of Commons. - Britain's finance minister Rishi Sunak was Thursday to unveil a support package for consumers hit by soaring energy bills, reportedly with help from a controversial windfall tax on oil giants. (Photo by PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU "
A brit kormány 25 százalékos különadót vet ki az olaj- és gáztermelő cégek profitjára; az ebből befolyó pénzből enyhítenék az elszabadult energiaárak miatt nehéz helyzetbe került háztartások terheit.
Fotó: PRU / AFP

Ezek közé tartozik ideiglenes különadó kivetése az az olaj- és gázkitermelő cégek nyereségére. A kabinet sokáig óvakodott meghozni ezt az intézkedést, mert attól tartott, hogy az visszafogja a befektetéseket de végül kénytelen volt beadni a derekát. A különadó 25 százalék, és Sunak szerint egy év alatt ötmilliárd font bevételt jelent.

Beépítenek egy kedvezményt is a vállalatok számára, amelyek a nyereségüket az Egyesült Királyságban fekteti be.
A Reuters ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a hét elején az energiaszabályozó hatóság bejelentette, hogy a gáz- és villanyszámlák felső határa októberben további 40 százalékkal emelkedik az áprilisi növelés után.
Sunak beszámolt arról is, hogy a kormány 37 milliárd fontot szán a megélhetési válság enyhítésére. A támogatás a másfél százalékával egyenértékű. A legszegényebb nyolcmillió háztartás egyszeri 650 fontos segítséget kap két részletben, az elsőt júliusban, a másodikat ősszel. „Nem kell majd bonyolult adatlapokat kitölteniük… egyenesen a bankszámlájukra utaljuk a pénzt” – jelentette ki a pénzügyminiszter. Hatmillió rokkant ugyancsak egyszeri támogatásként 150 fontot, nyolcmillió nyugdíjas háztartás pedig 300 fontot kap. (Egy font 459,41 forint.) Az eddigi kétszázról négyszáz fontra emelik az energiaszámla-hozzájárulást, és azt a korábbi tervekkel ellentétben nem kell majd visszafizetni.