Kína legfőbb gazdasági tisztségviselője az utóbbi hónapok kommunikációjához képest meglepő nyilatkozatot tett, amely arra utalna, hogy Peking talán kész lenne felhagyni a technológiai óriások elleni hadjáratávaladta hírül a Bloomberg.

A kínai kormány támogatni fogja a digitális gazdaság területén tevékenykedő vállalatok további fejlődését, és biztosítja számukra a tőzsdei bevezetés lehetőségét is

– jelentette ki Liu He miniszterelnök-helyettes, Hszi Csin-ping kínai elnök első számú gazdasági tanácsadója az ország legnagyobb magánvállalatainak vezetőivel tartott keddi egyeztetésen.

Bár az állami média kevés információt közölt Liu felszólalásából, annyi kiderült, hogy a kínai technológiai óriások, mint például a Tencent és a Baidu szabályozási kockázata tovább enyhült. A befektetők ugyanakkor továbbra is arra várnak, hogy kiderüljön, a részvényeik zuhanórepülése a végéhez közeledik, vagy messze még a lejtő vége.

A Hang Seng Tech Index kedden 6 százalékos pluszban zárt, amit elemzők a találkozó optimista hangulatának tudtak be.

Peking a geopolitikai bizonytalanságok és a koronavírus-járvány Kínát sújtó gazdasági hatásai miatt az elmúlt években a stabilitást tette prioritásává. Ez különösen amiatt volt fontos, mert 2022 végén kulcsfontosságú vezetőválasztásra kerül sor, ahol Hszi várhatóan a harmadik ciklusára is biztosítja pártelnöki pozícióját.

A kínai vezetés a technológiai szektort – az elmúlt évtized legnagyobb növekedést produkáló motorját – vette igénybe az ellátási láncban felmerült problémák és a pandémia miatti lezárások okán több sebből vérző gazdaság újjáélesztésére. A világ legnépesebb országának gazdasága az elmúlt hónapokban – az újabb lezárások miatti sokk következtében – összeomlott, az ipari termelés és a fogyasztói kiadások a világjárvány kezdete óta a legrosszabb szintre zuhantak, és a közgazdászok szerint messze még a fellendülés kezdete.

Illustration of BATX, the new Asian GAFAs. The BATX, new Chinese giants. B like Baidu, A like Alibaba, T like Tencent, X like Xiaomi. Paris, November 2020. A mobile screen with the most common applications of the four Chinese technological giants Baidu, Alibaba, QQ from Tencent and MI from Xiaomi.Illustration des BATX, les nouveaux GAFA asiatiques. Les BATX, nouveaux geants chinois. B comme Baidu, A comme Alibaba, T comme Tencent, X comme Xiaomi. Paris, novembre 2020. Un ecran de portable avec les applications plus communes des quatre geants technologiques chinois Baidu, Alibaba, QQ de Tencent et MI de Xiaomi. Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas via AFP

A techóriások kálváriája már korábban elkezdődött. Peking 2020 végén teljes körű szabályozásba fogott, melynek következtében a Tencent és az Alibaba együttesen 1000 milliárd dollárt veszített értékéből.

A piacokon a befektetői hangulat az elmúlt hetekben erőteljesen ingadozott a globális bizonytalanságok és a zéró-Covid politikai miatti esetleges szigorítások árnyékában.

Bár a befektetők továbbra is óvatosak, alapvetően pozitívan értékelték az olyan gazdaságpolitikai lépéseket, mint szerencsejátékok újbóli engedélyezése vagy épp Liu mostani megszólalása.

A Hang Seng Tech Index március közepi hároméves mélypontjához képest két hónap alatt 23 százalékkal magasabb értéken mozog.

A technológiai szektorban a pozitív fordulat előszele máris érezhető. A JPMorgan elemzői több technológiai céget, köztük az Alibabát és a Tencentet alulsúlyozottból túlsúlyba emelték, alig két hónappal azt követően, hogy befektetésre alkalmatlannak minősítették az ágazatot.

Keményen szankcionálná az illegális online tartalmakat az EU

A nagy techóriásoknak sokkal többet kell tenniük az illegális tartalmak megfékezése érdekében , különben súlyos bírságokat kaphatnak az országai által szombaton elfogadott új internetes szabályozás értelmében.