Lemondott Karin Kneissl volt osztrák külügyminiszter az Rosznyefty felügyelőbizottsági tagságáról – közölte hétfőn az orosz olajipari vállalat.

Kneissl jelentős nemzetközi nyomás hatására meghozott döntése visszamenőlegesen, péntektől hatályos. A vállalat köszönetet mondott neki az elmúlt időszakban tanúsított együttműködéséért.

Kneissl 2017 és 2019 között Ausztria külügyminisztere volt. 2018-ban meghívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt az esküvőjére, amivel nagy feltűnést keltett.

MiRO - Mineral Oil Refinery Upper Rhine
Fotó: Christoph Schmidt / DPA / AFP

Pénteken Gerhard Schröder volt német kancellár jelentette be, hogy nem tudja meghosszabbítani mandátumát a Rosznyefty igazgatótanácsában. Távozott a testülettől Matthias Warnig, az Északi Áramlat-2 gázvezetéket menedzselő Nord Stream 2 ügyvezető igazgatója is.

A német szövetségi parlament csütörtökön megvonta Schröder több juttatását, mert az Ukrajna elleni háború kezdete óta nem határolódott el Putyin elnöktől, és nem vált meg a Rosznyefty orosz energiaipari cégben betöltött tisztségétől. A Der Spiegel című német hetilap szerint az Európai Parlamentben felmerült, hogy Schröder felkerüljön a szankciós listára, ha megtartja az orosz cégekben betöltött pozícióit.

Február végén a BP, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázipari vállalata közölte, hogy megválik a Rosznyeftyben lévő 19,75 százalékos részesedésétől.

Lemondott a Rosznyeftben betöltött pozíciójáról Schröder

Miután egyre több támadás és kritika érte, sőt a Bundestag is olyan javaslatok elfogadására készült, mely megfosztotta volna több, volt kancellároknak járó juttatásától, végül beadta a derekát és lemondott az orosz olajvállalat, a Rosznyeft felügyelőbizottságának éléről.