Tartósnak ígérkezik a magas inflációs nyomás Ausztriában:

az áprilisi 26,0  után májusban 25,1 százalékkal nőttek a nagykereskedelmi árak az egy évvel korábbihoz képest. Havi bázison 1,0 százalékos volt az áremelkedés.

A legnagyobb árfelhajtó tényező a szilárd üzemanyagok drágulása volt – írja az osztrák nemzeti statisztikai hivatal, a Statistik Austria kedden publikált jelentése.

A kőolajtermékek ára 95,3, a műtrágyáké és agrokémiai termékeké 77,4, a vas- és acéltermékeké 67,2 százalékkal emelkedett éves bázison. A motorbenzin, beleértve a gázolajat, 59,5 százalékos nagykereskedelmiár-emelkedést ért el májusban. A gabonafélék, a vetőmagok és állati takarmányok ára pedig 59,2 százalékkal nőtt.

VIENNA, AUSTRIA - MAY 03: A general view from the city center on May 03, 2021 in Vienna, Austria. In Vienna, the capital of Austria, shopping malls and personal care centers which have been closed since April 1 due to the daily increase in novel coronavirus (Covid-19), have been put into service again. Askin Kiyagan / Anadolu Agency (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency via AFP

Havi bázison áprilishoz képest a legnagyobb, 6,3 százalékos drágulást a műszaki vegyi anyagok érték el májusban. A hús és húskészítmények ára 3,8, a tej, tejtermékek, tojás, étolaj és étkezési zsírok ára 2,5 százalékkal ment feljebb. A gabonafélék, vetőmagok és takarmányok, az egyéb élelmiszerek és a motorbenzin ára – beleértve a dízelüzemanyagot is – egyaránt 1,8 százalékkal emelkedett.

Az osztrák nagykereskedelmi árak a mögöttünk hagyott egy évben erőteljes növekedésnek indultak. A legnagyobb hatást a szilárd tüzelőanyagok fejtették ki 110 százalékos áremelkedéssel, de az élelmiszerek nagykereskedelmi ára is nőtt. Mivel a nagykereskedelmi árak általában késleltetéssel hatnak a fogyasztói árakra, az index az általános további alakulását is jelzi – fejtette ki Tobias Thomas, a statisztikai hivatal főigazgatója.