A spanyol nyaralás is határozottabban többe kerül, nemcsak a forintban vagy złotyban, hanem az euróban kereső külföldi vendégek számára is, hiszen minden szélsebesen drágul a spanyolok számára is. Ez nem hűsítő szél a kánikulában: júniusban elképesztő iramot vett a pénzromlás, erőteljes meglepetést okozva a szakembereknek is.

A woman carries an inflatable dummy as she walks along the promenade at Levante Beach in Benidorm on June 7, 2022. - Whether it's chefs, bar staff or dishwashers, many bars, restaurants and cafes across Benidorm are struggling to recruit workers, generating a new source of tension after two years of pandemic. (Photo by JOSE JORDAN / AFP)
Fotó: JOSE JORDAN / AFP

A szerdán közzétett adatok szerint az éves árindex az negyedik legnagyobb gazdaságában 1985 óta először meghaladta a 10 százalékot. A mért 10,2-es ráta bőven a 9 százalékos elemzői konszenzus felett van, ami egy hónapot tekintve bődületes különbség. Májusban még csak 8,7 százalék volt a spanyol és a szakemberek csupán némi emelkedést vártak.

BARCELONA, SPAIN - MAY 28: Uncontrolled tourism returns to the country that is cautiously starting to ease travel restrictions put in place to stop the spread of Covid-19 after months of lockdowns in Barcelona, Spain on May 28, 2022. Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency (Photo by Gian Marco Benedetto / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Gian Marco Benedetto / Anadolu Agency via AFP

Az EU módszertanával harmonizált statisztika szerint 10 százalékos volt az éves drágulás, és az árak egyetlen hónap alatt 1,7 százalékkal emelkedtek. Szintén ma publikált számok szerint nem következett be a fogyasztás Európa-szerte várt pandémia utáni nekilódulása a spanyoloknál sem, májusban csak 1,4 százalékkal volt magasabb a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbinál. (Összehasonlításként: Magyarországon áprilisban 15,8 százalékos növekedést regisztráltak, Lengyelországban májusban 23,6-et.) A spanyolok élelmiszerből egyenesen kevesebbet vásároltak mint egy évvel korábban, 2 százalékkal.

A leginkább dráguló termékek között az élelmiszerek is szerepeltek, persze – mint Európa-szerte – az üzemanyagok voltak az áremelkedés zászlóvivői. Szépen drágultak a hotelek, kávéházak és éttermek is.

Az euró a keddi gyengülés után az 1,05-os kulcsszint körül hezitált a dollár ellenében a reggeli kereskedésben. Délután 2-kor érkezik a legnagyobb európai gazdaság, Németország inflációs adata, ami nagyobb hatást gyakorolhat az euró/dollárra – és ezen keresztül akár a forintra is –, mint az inflációs aggodalmakat fokozó spanyol.

Madridban egyébként az ott folyó NATO-csúcs vonta el a figyelmet. Napok óta tartanak a tüntetések, már vasárnap is ezrek demonstráltak az egykori Szovjetunió sarló-kalapács szimbólumát is hordozó vörös zászlók alatt. A csúcs várhatóan tető alá hozza Finnország és Svédország csatlakozását a katonai szövetséghez.

MADRID, SPAIN - JUNE 28: NATO Secretary-General Jens Stoltenberg speaks during a press conference after Turkiye, Finland, and Sweden signed a memorandum on the Nordic countries’ NATO bids following four-way talks in Madrid, Spain on June 28, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via AFP