Venezula GDP-je 8,3 százalékkal növekedhet az idén a Bloomberg elemzői felmérése szerint, a múlt évi 1,9 százalék után, ami pedig hét év szakadatlan visszaesést követett. 

Decemberben még 5,2 százalék volt a jóslat, de a 28 milliós, tíz Magyarországnyi területű ország olajjövedelmei sebesen emelkednek, szépen csorognak az adóbevételek és növekszik a hitelezés, jelezve, hogy ismét bővül a belföldi kereslet.

Fotó: Federico Parra / AFP

A venezuelai gazdaság persze még uilyen gyors növekedés mellett is csak árnyéka egyjkori önmagának. A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint, amelyeket a hírügynökség idéz, 2012-ben még 352 milliárd dollárt tett ki az ország GDP-je, ami mostanra 49 milliárd dollár köré olvadt, miközben hiperinfláció és migrációs válság sújtotta gazdaságot. A tíz évvel ezelőtti szinthez való visszatérés még akkor is egy évtizedet venne igénybe, ha az éves növekedés meghaladja a 10 százalékot.

Ami a jelenlegi nekiindulást hajtja: a kőolaj hordónkénti ára idén majdnem 50 százalékkal emelkedett, 115 dollárra. Ezt sikerült kiaknázni: a viharvert energiaszektor az elmúlt két évben megduplázta a kitermelést, napi 700 ezer hordóra, ami még mindig sehol sincs a fénykor 3 millió hordójához képest. Volna hova növekedni, hiszen Venezuela a világ legnagyobb olajmezőin ül. 

A kitermelés felfuttatásához szükséges külföldi beruházásokhoz azonban nem jut hozzá az ország, mert az Egyesült Államok szankciókat tart fenn a venezuelai állami olajvállalat ellen. Ha ismét beindulnának a beruházások, napi néhány százezer hordót gyorsan hozzá lehetne tenni a termeléshez. Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja jelezte, hogy hajlandó lazítani a szankciókon, ha Nicolas Maduro elnök véget vet az elhúzódó patthelyzetnek az ellenzékkel kirobbant konfliktusban.

A nemzetközi közösségnek meg kell találni a módját a szankciók miatt megcsappant orosz energiaszállítások pótlására, akár Iránnal és Venezuelával folytatott tárgyalások útján á- figyelmeztetett a napokban a nagy fejlett gazdaságok G7 csoportja németországi csúcstalálkozóján Emmanule Macron francia elnök egyik hivatalnoka a Reuters jelentése szerint.