Nemzetközi gazdaság

Borrell: Oroszország miatt éhínség fenyegeti a világot

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője szerint minél hamarabb lépni kell az ügyben.

Oroszország akadályozza az ukrán gabonaexportot és visszafogja saját exportját, ami miatt éhínség fenyegeti az egész világot - írta szombaton Josep Borrell, az külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos fenyegetések és az Oroszországgal a Moszkvát sújtó szankciók kapcsán folytatott nyilatkozatháború szerepel az uniós külügyminiszterek hétfői luxemburgi tanácskozásának napirendjén.

Készek vagyunk együttműködni az ENSZ-szel, hogy megakadályozzuk a szankcióknak a világ élelmiszerbiztonságára gyakorolt minden kedvezőtlen hatását

- írta a spanyol diplomata a hivatalos blogjában közzétett cikkben. 

Az európai diplomácia vezetője bírálta Oroszország tudatos politikai döntését, amellyel fegyverként használja a gabonaexportot bárkivel szemben, aki ellenzi az Ukrajna elleni agresszióját. 

Moszkva megszabta a feltételeket a kikötők újranyitásához

Felül kell vizsgálni a szankciókat, hogy ismét exportálni lehessen az ukrán gabonát.

Oroszország háborús övezetté változtatta a Fekete-tengert, megakadályozza az ukrajnai gabona- és műtrágyaszállítmányok elindítását, valamint kvótákat és adókat alkalmaz a saját gabonaexportjával kapcsolatban

- hangsúlyozta Borrell.

Wheat sales suffering amid war in Ukraine
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az Európai Unió által elfogadott büntetőintézkedések nem tiltják Oroszország számára a mezőgazdasági termékek és a vetőmagok exportját, illetve vásárlását, azzal a feltétellel, hogy a szankciók által sújtott személyek ne vegyenek részt a transzakciókban" - tette hozzá Borrell.

Teljességgel tudatában vagyunk annak, hogy nyilatkozatháború folyik a szankciók kérdése körül - ismerte el az uniós diplomata.

"Létfontosságú, hogy lehetővé tegyék az ukrán hajókon történő szállítását. Szorosan együttműködünk az ENSZ-szel, és reméljük, hogy a közeli napokban megoldást találunk. Enélkül élelmiszerkatasztrófa következne be" - figyelmeztetett Borrell.

Silókat építene az ukrán–lengyel határra Amerika

Az ukrán gabonakivitel továbbra is nagyon hiányzik a világpiacról.

 

háború élelmiszer válság
Kapcsolódó cikkek