A globális atomenergia termelésnek az évszázad közepéig duplázódnia kellen a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön nyilvánosságra hozott véleménye szerint, amennyiben az országok szeretnék megőrizni az energiabiztonságot és elérni a nettó zéró kibocsátási céljaikat – írja a Reuters.

A hőmérséklet emelkedését a kívánt 1,5 fokos szinten belül tartó vállalások és az energiabiztonság kérdésének erősödése egyaránt abba az irányba mutat, hogy erre szükség van. Az IEA szerint az idei év elején üzemelő 413 gigawatt kapacitást 2050-re 812 gigawattra kellene növelni és 

a 2030-as évtizedben évente 27 gigawatt kapacitás szolgálatba állására van szükség.

25 March 2022, Schleswig-Holstein, Brokdorf: View from the Elbe River of the Brokdorf nuclear power plant, which will be shut down on December 31, 2021, as a result of the nuclear phase-out. Photo: Markus Scholz/dpa (Photo by MARKUS SCHOLZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Markus Scholz / dpa Picture-Alliance via AFP

A nemzetközi szervezet által megfogalmazott célok elérését nehezíti, hogy a globális kapacitás 63 százalékát, mintegy 260 gigawattot 30 évnél idősebb erőművek tesznek ki, melyek működési engedélyük végén járnak. Noha számos esetben történtek lépések arra, hogy ezek élettartamát meghosszabbítsák, 

a fejlett gazdaságokban elérhető nukleáris energia harmadával csökkenhet 2030-ig.

Az IEA ügyvezető igazgatója, Fatih Birol szerint az a fosszilis tüzelőanyagok szélsőségesen magas ára, az energiabiztonsággal kapcsolatos kihívások és az ambiciózus klímaügyi ígéretek hatására a nukleáris energia számára óriási lehetőség nyílt a visszatérésre. Az atomenergia új korszaka azonban nem garantált, ahhoz kormányzati intézkedésekre és elkötelezettségre van szükség.

An aerial view shows the drive-in Christmas market at the former nuclear power plant in Kalkar, western Germany, on December 11, 2020. - Guests can drive by car for 2.5 kilometres at walking pace past a decorated and illuminated winter wonderland with 300 fir trees and artificial snow in the extensive former power plant grounds. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
A németországi Kalkarban az egykori atomerőműből vidámpark lett
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

A jelenlegi kapacitás 70 százalékát fejlett gazdaságok nukleáris flottája öregszik, a legújabb beruházások pedig gyakran mind árban, mind időben jelentősen az eredeti terveknél nagyobb értékeket eredményeztek, a beruházások elapadását maguk után vonva ezzel. 

A 2017 óta megkezdett 31 erőműből 27 vagy orosz, vagy kínai dizájn alapján épül.

Az Ukrajnával szembeni orosz támadás azonban hátrányosan érinti az orosz atomtechnológiák exportját is, így például Finnország felbontotta szerződését az országban erőművet építő Roszatommal, a késéseket és az ukrán háborúval kapcsolatos kockázatokat felhozva indoklásként.