Emmanuel Macron francia elnök a G7 csúcstalálkozója alatt figyelmeztette amerikai kollégáját, Joe Bident, hogy Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek (EAE) nem tudja jelentősen fokozni az olajkitermelését. Macron beszámolt Bidennek a Mohamed bin Zájed al-Nahjánnal, az EAE elnökével folytatott telefonbeszélgetéséről, a sejk becenevét idézve. 

„MbZ két dolgot mondott nekem. Maximum termelési kapacitáson vagyok. Ezt állítja. És aztán azt mondta, hogy a szaúdiak még képesek napi 150 ezer hordóval növelni a kitermelést. Talán egy kicsit többel is, de még hat hónapig nincsenek hatalmas kapacitásaik” – idézte a francia elnököt a Reuters.
 

27 June 2022, Bavaria, Elmau: Emmanuel Macron, President of France, talks on the phone with the so-called "outreach states" during a break in the meeting at the G7 summit. Germany is hosting the G7 summit (June 26-28) of economically strong democracies. Photo: Peter Kneffel/dpa (Photo by PETER KNEFFEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: PETER KNEFFEL / dpa Picture-Alliance via AFP

A brit hírügynökség emlékeztetett, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagjai közül csak ez a két ország képes a termelés növelésére. Erre azért lenne szükség, mert a Nyugat az ukrajnai invázió miatti büntetésképpen csökkenteni akarja az orosz olajimportot. Szaúd-Arábia jelenleg napi 10,5 millió hordó olajat termel, bár a névleges kapacitása eléri a 12,12,5 milliót, vagyis elméletileg napi kétmillió hordóval többet hozhatna felszínre a jelenleginél. Az EAE napi hárommillió hordót termel, de a kapacitása 3,4 millió, amelyet négymillióra akar emelni. 

Ehhez képest csak Európa napi kétmillió hordó nyersolajat és ugyanennyi feldolgozott olajterméket vásárol Oroszországtól.
Az Oroszországot is magában foglaló OPEC+ szintén a Reuters értesülése szerint keddi ülésén az eddig napi 1,4 millió hordóról egymillióra fogja visszavágni a 2022-re prognosztizált olajpiaci többletét. Ha Szaúd-Arábia és az EAE alig tudja emelni a kitermelést, az olajárak várhatóan tovább emelkednek majd. A növekvő kereslet és a szűkös globális kínálat miatt Brent ára kedden két dollárral, hordónként 115 dollár fölé emelkedett.