Belgium

Májusban negyvenéves csúcsra, 8,97 százalékra szökkent a belga és a ma érkező adatok várhatóan azt mutatják majd, hogy a pénzromlás mértéke júniusban megközelíthette a 10 százalékot. A fő „tettes” a rezsiköltségek emelkedése volt, de szélsebesen drágult a közlekedés is, és felgyorsult az élelmiszer- és italárak növekedése.

Spanyolország

Miközben Madridban folytatják a tanácskozást a keleti védvonalak megerősítéséről a vezetői, az ibériai ország közzéteszi júniusi inflációs adatait. Az EU statisztikai módszertana szerint számolt éves infláció ugyan májusra más eurózóna-tagoktól eltérően csökkentette sebességét a márciusi 10 százalék közeliről 8,5-re, a júniusi adatok megint emelkedést mutathatnak.

Eurózóna

A háztartási hitelezés éves alapon 4,5, a vállalati 5,2 százalékkal bővült az euróövezetben áprilisban, és ma valószínűleg arról értesülünk, hogy a rá következő hónapban hasonló ütemben folytatódott az expanzió. A szintén most esedékes júniusi ipari-, fogyasztói- és gazdaságihangulat-indexek azonban várhatóan nem mutatnak kedvező képet. 

Németország

Nagyon jelentős, sőt húsba vágó hír mostanában Európában, ha a kontinens legnagyobb gazdasága az inflációs adatait teszi közzé. A német éves drágulás 7,9 százalék volt májusban, a harmadik egymást követő hónapban érve el a három évtizeddel ezelőtti, német újraegyesülés utáni legmagasabb szintet. A ma érkező júniusi adat talán nem mutat újabb gyorsulást, de már ezek az adatok is aggasztók a vállalkozások és a német háztartások számára.

Oroszország 

Nagy adatcsokor érkezhet a délutáni órákban az Ukrajnával hadakozó Oroszországból. Áprilisban 9,7 százalékkal esett vissza éves alapon a kiskereskedelmi forgalom, és 1,6-del az ipari termelés, májusban pedig gyenge volt az üzleti bizalom. Feltehetően a mai friss havi adatok sem lesznek biztatók.