Románia több mint félmilliárd euróért vásárol ember által hordozható légvédelmi rakétarendszereket.A bukaresti parlament felhatalmazta a román védelmi minisztériumot, hogy 231 darab, ember által hordozható légvédelmi rakétarendszert vásároljon. A parlamenti szakbizottságok előzetes jóváhagyását kedden továbbította a kétkamarás parlament egyesített házbizottsága a minisztériumnak.

Vasile Dincu védelmi miniszter a bukaresti parlamenthez intézett kérésében azt írta: a kis hatótávolságú, hordozható MANPAD rakétarendszereket 

a szárazföldi erők, a haditengerészet, a légierő és a speciális műveleti parancsnokság között akarják szétosztani, 

hogy az ország védelmét belföldön biztosító csapatok és létesítmények közvetlen légvédelmét ellássák.

Zhitomir,,Ukraine,-,October,2,,2013.,A,Soldier,With,Manpads
Fotó: Shutterstock

A beszerzésre 662,5 millió eurós, áfa nélküli költségkeretet irányoztak elő, amely a légvédelmi rakétarendszereken kívül az azokat kiszolgáló logisztikai rendszereket és felszereléseket, valamint a kiképzéshez szükséges eszközöket is magában foglalja.

Románia alig várja a mini atomerőművek telepítését

Tizennégymillió dollárral finanszírozza Európa első, Romániában létesítendő kisméretű moduláris atomreaktorának tervét a washingtoni kormány és egy amerikai vállalat. A tengerentúli nagyhatalommal ápolt stratégiai partnerségre fogadó bukaresti hatóságok a cernavodai atomerőművet is az amerikaiakkal bővítik.