Kína egyre növekvő mennyiségben vásárol május óta szenet Oroszországból, miközben csökkenti az importot más országokból – derült ki a S&P Global Market Intelligence legfrissebb adataiból, amelyekről a CNBC számolt be. Júniusban 55 százalékkal 6,2 millió tonnára ugrott a tengeren szállított mennyiség az előző év azonos időszakához viszonyítva, miután az előző hónapban is húsz százalékkal emelkedett; májusban 5,5 millió tonnát importáltak. 

Érdekesség, hogy közben nő a hazai széntermelés is, a pekingi statisztikai hivatal adatai szerint január és május között a tavalyihoz képest 10,4 százalékkal több, 1,81 milliárd tonnát hoztak felszínre, míg az ebben az időszakban 13,6 százalékkal, 96 millió tonnára esett vissza. Ráadásul a koronavírus-járvánnyal szembeni szigorú zéró tolerancia politikája és az ebből következő sorozatos korlátozások miatt csökkent a hazai kereslet.

8212502 09.06.2022 A BelAZ dump-body truck transports coal at the Novokazansky 2 opencast colliery owned by Gazpromneft-SM company, near the village of Zhernovo, Kemerovo region, Russia. Danil Aikin / Sputnik (Photo by Danil Aikin / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Danil Aikin / Sputnik via AFP


Oroszország a nyugati szankciók miatt az olajhoz hasonlóan a szenet is jelentős engedménnyel árulja a mindenkori világpiaci árakhoz képest

– emlékeztetett Pranay Shukla, az S&P Global Market Intelligence társigazgatója. Az ukrajnai háború miatt az mellett több más ország, például Japán is megtiltotta a szén behozatalát Oroszországból, amely ennek az energiahordozónak is az egyik legnagyobb kitermelője és exportálója a világon, és Indonézia és Mongólia mellett ma már Kína legfontosabb beszállítója.
A Kínába irányuló orosz szénexport várhatóan az év második felében tovább nő majd, mivel feloldották a járvány megfékezésére hozott korlátozásokat, és újranyitott a világ második legnagyobb gazdasága.

Júniusban három hónap visszaesés után már ismét javult, bár csak enyhe mértékben a feldolgozóipar teljesítménye. A statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 50,2 pontra erősödött a májusi 49,6-ról, és csak kevéssé maradt el az elemzők által várt 50,5 ponttól. 

A nagyvállalatok bővülése mérséklődött, a középvállalatok ismét növekedtek, és csökkent a visszaesés mértéke a kisvállalatoknál is. A termelésre vonatkozó részmutató az előző hónapról 3,1 pontot javulva 52,8 pontra nőtt, vagyis visszaállt a növekedési pályára. Az új megrendelések állományának részmutatója 2,2 ponttal, 50,4 pontra emelkedett. 

This photo taken on November 22, 2021 shows barges carrying coal on the Grand Canal in Huaian, in China's eastern Jiangsu province. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektor BMI-je szintén visszatért a növekedési tartományba, a júniusi 54,7 pont ráadásul a legnagyobb mértékű bővülés tavaly május óta. Az üzleti várakozások részindexe 61,3 pontra emelkedett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit BMI májusról 5,7 ponttal emelkedve 13 hónapos csúcsot jelentő 54,1 pontra javult.

Európa-szerte indítják újra a szénerőműveket

A visszatérés a fosszilis tüzelőanyagokhoz riadalmat keltett az Európai Unióban és a környezetvédők körében.

A gazdasági nyitással járó kínai keresletnövekedést árgus szemmel fogják figyelni a piacok, mert az tovább emelheti a szén világpiaci árát, és pörgetheti az egyébként is folyamatosan emelkedő globális inflációt. 

Shukla szerint Kína miatt a harmadik negyedévben „elképzelhetetlen szintre” emelkedhetnek a nemzetközi szénárak, 

amelyek jelenleg meghaladják tonnánként a 380 dollárt, de az idén jártak már 425 dollár felett is. (Egy dollár 380 forint.)