Nemzetközi gazdaság

Oroszország enyhítené a baráti országok műtrágyaválságát

Putyin mindemellett ismételten cáfolta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán gabona exportját.

Oroszország teljes mértékben kész kielégíteni a baráti országok mezőgazdasági termelőinek műtrágyák iránti igényeit – jelentette ki csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök Joko Widodo indonéz elnökkel Moszkvában folytatott megbeszélései nyomán tartott sajtótájékoztatóján. 

Olyan kérdésekről egyeztettünk, amelyek az egész világot, minden országot érintenek. Gondolok itt a globális piacok mezőgazdasági és egyéb termékekkel való ellátására, ideértve az ásványi műtrágyákat– mondta Putyin.

Russia Putin Foreign Intelligence Service
Fotó: Sputnik via AFP

„Készek vagyunk teljes mértékben kielégíteni Indonézia és más baráti államok mezőgazdasági termelőinek kálium-, nitrogén- és foszfáttartalmú műtrágyák iránti keresletét, valamint tudjuk biztosítani az ezek előállításához szükséges alapanyagokat is” – tette hozzá.

Putyin mindemellett ismételten cáfolta, hogy Moszkva akadályozná az ukrán gabona exportját, illetve megkérdőjelezte az ukrán mezőgazdasági termékek hiányának jelentőségét is a globális piacokon, mondván, mindössze ötmillió tonna gabona rekedt az országban, ami a világ termelésének alig fél százaléka. 

Ez nem olyan mennyiség, hogy az bármiben is befolyásolná a globális piacokat– húzta alá.

„Nem akadályozzuk az ukrán gabonaexportot. Az ukrán hadsereg aláaknázta a kikötők bejáratát, és senki sem akadályozza őket az aknamentesítésben, egyben pedig szavatoljuk a szállítmányok biztonságát ezekről a helyekről” – mondta az orosz elnök. Ismét kijelentette, hogy a nyugati szankciók tehetők felelőssé a globális élelmiszerpiacokon jelentkező zavarokért és a növekvő fogyasztási árakért.

Kiderült, mi történt az ukrán gabonával: az oroszok rátették a kezüket

Oroszország félmillió tonna gabonát szállíthatott már el a megszállt ukrajnai területekről.

Beszélt arról is, szeretné, ha Oroszország megtartaná szerepét a világ legnagyobb gabonaexportőreként. Oroszország adja ugyanis jelenleg a globális mintegy ötödét. Az orosz elnök felvetette annak lehetőségét is, hogy még az idén gyümölcsöző tárgyalásokat tartanának szabadkereskedelmi övezet létesítéséről az Eurázsiai Gazdasági Unió és Indonézia között.

Widodo felhívta a figyelmet arra, hogy a globális élelmezési helyzet cseppet sem fog javulni, ha az orosz műtrágyák és az ukrán gabona elérhetetlenné válnak. Mint mondta, ezért felszólította a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) országait, hogy Oroszország elleni szankcióikkal ne gátolják az élelmiszer- és műtrágyaexportot.

A világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport soros elnökségét betöltő Indonézia államfője egyben kijelentette, folytatják az együttműködést Oroszországgal. Az ukrán konfliktusról szólva Widodo arról beszélt, hogy átadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő üzenetét Putyinnak. Az üzenet tartalmáról nem szivárogtak ki részletek. Widodo hangsúlyozta, hogy a konfliktus békés rendezésére van szükség, és Indonézia kész közvetíteni a felek között.

 

élelmezési válság gabona Oroszország Putyin
Kapcsolódó cikkek