Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán bejelentette, hogy a következő napokban találkozóra hívja Svédország, Finnország és Törökország magas rangú tisztségviselőit Brüsszelbe, hogy megvitassák az észak-európai országok csatlakozását, valamint az azzal kapcsolatos török ellenállást.

Szoros kapcsolatot ápolok Erdogan török elnökkel, valamint Finnország és Svédország vezetőivel is– mondta Stoltenberg Washingtonban egy sajtótájékoztatón, miután találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

Fotó: MURAT KULA / AFP

A Reuters értesülései szerint a hét közepén Finnország és Svédország is megerősítette, hogy szeretnék folyatni a párbeszédet Törökországgal a NATO-tagság iránti kérelmükről, arról azonban nem adtak információt, hogy történt-e bármiféle előrelépés és változott-e Ankara álláspontja.

Az északi szomszédok a múlt hónapban kérelmezték a NATO-csatlakozást, hiszen az ukrajnai háború miatt újra kellett értékelniük a biztonságpercepciójukat. Azonban Törökország ellenállásába ütköztek, és a csatlakozáshoz a szövetség jelenlegi 30 tagállamának egyhangú támogatására van szükség.

A közel-keleti nemzet azzal vádolja őket, hogy biztonságos menedéket nyújtottak a kurd fegyveres erőknek – akiket a török fél terrorista csoportként tart számon –, továbbá követelik, hogy szüntessék meg a fegyverembargót Ankarával szemben.

Miután Jens Stoltenberg NATO-főtitkár washingtoni látogatásán kijelentette, hogy a következő napokban összehívja a három felelet és megvitatják a kérdést, Antony Blinken amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy bár figyelembe kell venni a NATO-tagok biztonsági aggályait, de bízik abban, hogy Finnország és Svédország csatlakozási folyamata előre tud haladni.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter elmondta, hogy optimista a tárgyalásokkal kapcsolatban és talán a hónap végén esedékes madridi csúcson a NATO-nak is lehet valami pozitív mondanivalója a szervezet bővítésével kapcsolatban.

Ugyanakkor nem látják szükségesnek a terrorizmussal kapcsolatos jogszabályi változtatásokat, amelyeket Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter kedden követelt.