Oroszországban éves szinten 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, 10,1 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom, és 3,9 százalékra mérséklődött a májusban.

Az orosz statisztikai hivatal azt közölte, hogy havi szinten az ipari termelés 1,9 százalékkal maradt el az áprilisitól, amikor nagyobb, 8,5-es esést regisztráltak márciussal összevetve.

Szakértők kevésbé nagy éves zsugorodást, 1 százalékos csökkenést vártak az áprilisi 1,6-es esést követően.

Az első öt hónapban az orosz ipari termelés 2,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

koronavírus Coronavirus bankjegy pénz Banknote of orosz rubel Russian rubles on the background of stock charts tőzsde. Concept of gazdasági szankciók Economic Sanctions in Russia oroszország
Fotó: Anton Petrus / Getty Images

Elemzők az idei évre az ipari termelés 7 százalékos csökkenésére számítanak, miután egy hónapja minimálisan kisebb, 6,9-est jósoltak.

Májusban a kiskereskedelmi forgalom mérséklődése megegyezett az elemzői várakozások átlagával. Áprilisban 9,8 százalékos éves visszaesést mértek.

A május végével záródott öt hónapban a kiskereskedelmi forgalom 2,1 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Nagy meglepetés a munkanélküliségi adat. A statisztikai hivatal ugyanis azt közölte, hogy a munkanélküliségi ráta 1991 óta a legalacsonyabb szintre, 3,9 százalékra csökkent májusban az áprilisi 4-ről. Szakértők a ráta emelkedésére, 4,5-re számítottak.

Januárig négy hónapon át 4,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta Oroszországban, majd januárban 4,4-re emelkedett, februárban és márciusban egyaránt 4,1, áprilisban 4 százalék volt.

A statisztikai hivatal adatai szerint idén májusban a munkanélküliek száma 2 millió 946 ezer volt, 59 ezerrel kevesebb az áprilisinál.