Annyira hosszú és súlyos aszály pusztít Olaszországban, hogy a leghosszabb olasz folyó, a Pó vize is oly mértékben elapadt, hogy medrébe már a sós tenger nyomul be.

A csütörtöki adatok szerint 

már 30 kilométer hosszan keveredett össze az édesvíz és a sós tengervíz. Ilyesmire a feljegyzések kezdete óta nem volt példa, ráadásul a só miatt az elapadt folyó medre még jobban kiszárad.

A view of the Ticino rivers near  "Ponte Della Becca" a bridge on the confluence of the Ticino and Po rivers, near Pavia. The situation of the Ticino stream in the Pavia area, a tributary of the Po, suffers from an extreme reduction in water flow due to drought.  The very hot days and the lack of rainfall are creating increasing difficulties for farmers and ranchers. The lack of water in the Po river basin was not found mitigated by the weak spring rains. After a consistent period of drought, the Po river and its basin have a water flow rate of less than half the normal. Long-term forecasts do not indicate that in the short term the weather will change with persistent precipitation. Drought is not an unusual phenomenon, but the frequency with which it recurs in recent years is also becoming worrying of the impacts it has on animals, flora, and agricultural activities. (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto) (Photo by Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: MAURO UJETTO / AFP

A Pó-síkságon a szárazság a mezőgazdasági termelés 30 százalékát és az állattartás felét veszélyezteti az ágazati szövetség szerint. 

Noha az elmúlt napokban volt némi eső, ez csak a Pó mellékfolyóin vezetett csekély javuláshoz. A 652 kilométeres folyó minden szakaszán súlyos aszályt jeleznek a mérőállomások, a lombardiai Cremonánál a Pó szintje 8,20 méterrel marad el a szezonális átlagtól.

Az aszály hatására nem csupán a legnagyobb olasz folyó, de 

a Rómán végigkanyargó Tevere szintje is nagyon mélyre süllyedt, a folyó helyenként már nem több sekély pocsolyánál 

a La Repubblica című lap szerint. A kiszáradt mederből biciklik, elektromos rollerek és más limlomok kerülnek elő.

Az alacsony vízszint miatt nem járnak a turistákat szállító kompok, és a halakat is pusztulás fenyegeti. A szárazság sújtotta régiók a kormány segítségét várják, Mario Draghi miniszterelnök azonban rámutatott, a víztározók és -vezetékek olyan ramaty állapotban vannak, hogy a víz 30 százaléka veszendőbe megy.