Negyed évszázados csúcsra emelkedett az éves Lengyelországban, a fogyasztói árak 15,6 százalékkal nőttek júniusban az egy évvel korábbihoz képest. A pénzromlás mértéke megfelelt a konszenzusnak, mégis jelentős ugrás a májusi 13,9 százalékos adathoz képest. Öröm az ürömben, hogy Lengyelországban hamarosan tetőzik az infláció, erre utalt Adam Glapiński, a központi bank elnöke, amikor arról beszélt, hogy a jegybank szigorítási ciklusa is a végéhez közelít. A PKO Bank elemzői arra figyelmeztetnek, hogy a központi bank részéről minden további fél százaléknál nagyobb mértékű kamatemelés már jelentős kockázatokat hordoz magában a gazdasági növekedésre nézve. A fogyasztóiár-index alakulása alapján a PKO Bank szakértői is az inflációs nyomás enyhülésére rendezkedtek be, elemzésük szerint a belső kereslet visszaesése segít visszafogni az árak túlzó emelkedését.

Reménytelenek az európai devizák, pedig izzik az infláció

A forint túlteljesít a hatalmas MNB-kamatemelés után.

A lengyel jegybank mellett az Európai Központi Bank döntéshozói sem lehetnek nyugodtak. A pénteki adatok szerint az eurózóna inflációja júniusban újabb rekordot döntött, az árnyomás kiszélesedett, és a csúcs még hónapokig várathat magára, ez pedig megerősíti, hogy elkerülhetetlen az Európai Központi Bank gyors kamatemelése e hónaptól kezdődően. 

Az euróövezet 19 országában júniusban 8,6 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak, az elemzői várakozás 8,4 százalék volt, az előző hónapban pedig 8,1 százalékkal nőtt a fogyasztóiár-index. Az infláció már több mint egy éve folyamatosan emelkedik, kezdetben a járvány utáni ellátási sokkok, most pedig az Ukrajna elleni orosz háború következményeként elszálló energiaárak miatt.

3d,Illustration,,Inflation,-,Money,Graph,Rises
Fotó: Shutterstock

Az EKB 2 százalékos céljának több mint négyszeresét elérő infláció olyan magas, hogy fennáll a veszélye, megreked a jelenlegi szinteken, mivel a vállalkozások és a munkavállalók ehhez igazítják a kiskereskedelmi árakat, valamint a bérigényeket. Az EKB ebben a hónapban kezdi meg a kamatemelést, első lépésként 25 bázisponttal, de a pénteki adatok megerősítik a szeptemberi nagyobb, 50 bázispontos lépés valószínűségét.

Az élelmiszer- és üzemanyagárak nélküli infláció 4,4-ről 4,6 százalékra gyorsult, bár a még szűkebb, az alkoholt és dohányárut is kizáró mutató 3,8-ről 3,7-re lassult. 

Az üzemanyagárak júniusban 41,9, az élelmiszerárak pedig 11,1 százalékkal emelkedtek. Elemzők szerint a júniusi infláció még magasabb lett volna, ha Németország nem vezet be átmeneti enyhítő intézkedéseket az üzemanyagokra és a közlekedésre vonatkozóan. Az inflációs nyomást növeli, hogy a májusban rekordalacsonyra, 6,6 százalékra csökkent.