Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök több mint kétórás telefonbeszélgetést folytatott csütörtökön – jelentette be a Fehér Ház. Ez volt az ötödik telefonbeszélgetésük az amerikai elnök hivatalba lépése óta, személyesen azonban a koronavírus-járvány miatt azóta nem találkoztak.
Részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, az Új Kína hírügynökség mindössze annyit közölt, hogy a két elnök „őszinte eszmecserét folytatott a kínai–amerikai kapcsolatokról és a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekről”. 

A rövid közlemény szerint „mindkét elnök őszintének és mélyrehatónak értékelte a beszélgetésüket. Megállapodtak abban, hogy kapcsolatban maradnak, és utasították a két csapatot a kommunikáció és az együttműködés fenntartására.”
A beszélgetésre különösen feszült időszakban került sor, mivel Peking „erőteljes ellenlépésekkel” fenyegetett arra az esetre, ha Tajvanra látogat Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke; a látogatásról még nincs végleges döntés.

Fotó: White House / AFP


John Kirby az amerikai elnöki hivatal szóvivője is azt mondta előzetesen a Reutersnek, hogy a két vezető a kérdések széles körét érinti „a Tajvan körüli feszültségektől kezdve az ukrajnai háborúig”, valamint szót ejtenek arról is, „hogyan kezeljük jobban a két nemzet közötti versenyt a gazdasági szférában”. Ukrajna kérdésében Peking nyugati sürgetés ellenére sem hajlandó elítélni Oroszországot, és fenntartja az együttműködést Moszkvával. 

Ami a gazdaságot illeti, a Biden-kormány fontolgatja a kínai importra kivetett vámok feloldását, hogy némi segítséget nyújtson az amerikai fogyasztóknak a magas ellen. Donald Trump korábbi elnök mintegy 370 milliárd dollár értékű importra vetett ki vámokat. Közben a képviselőház várhatóan még ma elfogadja azokat a jogszabályokat, amelyek mintegy 52 milliárd dollárnyi támogatást nyújtanak az amerikai félvezetőiparnak, valamint a csipgyártó üzemek számára 24 milliárd dollár értékű beruházási adókedvezményt – mindkettőt kulcsfontosságúnak tekintik a Kínával való gazdasági versenyben.