A brit vállalatok a politikai feszültségek okozta aggodalmak miatt csökkentik üzleti kapcsolataikat Kínával, ami valószínűleg fokozza az inflációs nyomást – mondta a Brit Iparszövetség (CBI) vezetője egy szombaton megjelent interjúban.

Tony Danker, a CBI főigazgatója a Financial Timesnak nyilatkozott erről.

Tavaly még Kína volt  Nagy-Britannia legnagyobb importforrása, a teljes behozatal 13 százalékát adta, míg az áruexportban a hatodik legnagyobb célország volt a hivatalos brit kereskedelmi statisztikák szerint.

China,And,Great,Britain,Painted,Flags,On,A,Wall,With
Fotó: Shutterstock

Az elmúlt években azonban nőttek a brit biztonsági aggodalmak, amelyeket a  kialakult nézeteltérések tápláltak. A múlt héten a brit külügyi hírszerző szolgálat vezetője, Richard Moore azt mondta, hogy Kína most a terrorizmus elleni munkát megelőzve a legfontosabb prioritás számára.  

A Konzervatív Párt részéről  – Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak volt pénzügyminiszter – kijelentette, hogy keményebb álláspontot kívánnak képviselni Kínával szemben. 

Danker szerint a Kínával kapcsolatos növekvő amerikai aggodalmak miatt a brit vállalatok is óvatosabbak lettek a kínai beszállítóktól való függőséggel kapcsolatban, de leváltásuk aligha képzelhető el az inflációs nyomás erősödése nélkül.

A brit a múlt hónapban 40 éves csúcsra, 9,4%-ra emelkedett, részben az ukrajnai orosz invázió okozta energiaár-emelkedés miatt.