Hatalmas veszteséget szenvedhet el Ukrajna embererőben és hirtelen szakadnak rá az elöregedő társadalmakra jellemző problémák, ha a háború elhúzódik – erről számolt be az 1+1 ukrán televíziós csatorna hírszolgálata, a TSZN.

Az elvándorlás már nem olyan erős, mint a háború első hónapjában volt, de így is naponta 40 ezer ukrán hagyja el a hazáját, többen, mint ahányan visszatérnek. 

Uzhhorod,,Ukraine,-,February,26,,2022:,Ukrainian,Refugees,With,Things
Fotó: Shutterstock

Az elvándorolt lengyelek ötöde – mint a csatorna által idézett divattervező, Irina, aki már beilleszkedett Varsóban –, nem is tervezi a hazatérést, amíg a háború teljesen véget nem ér. A háború elhúzódása ront a folyamatokon. Már mintegy ötmillió ukrán hagyta el az országot, április végén és május elején gyakorlatilag elapadt az első hullám, május közepétől azonban újabb megugrást mérnek a menekülők számában. Az orosz csapatok közel állnak a Donbasz régió elfoglalásához, de a háború elhúzódása egyre tapinthatóbb lehetőség: már így is több mint négy hónapja folynak a harcok.

Miközben az sok országában égető a munkaerőhiány, Ukrajnát érzékeny veszteség éri munkaképes korú és képzett munkavállalókban. Lengyel kutatók szerint az ukrán menekültek átlagéletkora 36 év. Általában nők, hiszen a hadra fogható férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát, mégpedig a legtehetősebb és legtermékenyebb korú nők, és hogy hányan térnek végül haza, az a háború hosszától függ – állítja elemzőkre hivatkozva a csatorna.

Ha a háború viszonylag hamar véget ér, körülbelül 500-600 ezer embert veszítünk el, ha a háború – ahogy egyesek jósolják – több évig tart, akkor ezek a veszteségek akár 5 millióra is növekedhetnek.

Egy ekkora veszteség a lakosság gyors elöregedésével, munkaerőhiánnyal és a nyugdíjrendszer terheinek még súlyosabbá válásával fenyeget.

Az Ukrajnát elhagyókért máris több ország versenyez. Tanulmányok szerint a zömük felsőfokú végzettséggel rendelkezik, beszél legalább egy idegen nyelvet, illetve az Európai Unióban versenyképes szakmával rendelkezik. A közvélemény-kutatások szerint a háború elől elmenekült ukránok 79 százaléka most még kész visszatérni, a számuk azonban a háború minden újabb hónapjával csökken – állította a TSZN. 

Vannak olyan félelmek is, hogy az Ukrajnát is sújtó energiahiány további menekülthullámot idézhet elő.

Az ENSZ jelentése szerint – amit másfél hete idézett a BBC – Ukrajna februári orosz lerohanása óta 12 millió ember menekült el otthonából, és közülük június 21-ig több mint 5,2 millióan az országot is elhagyták.  

ROMANIA. UKRAINIAN BORDER. 22/04/2022. Arrival of Ukrainian refugees at the Romanian border, SIRET post ROUMANIE. FRONTIERE UKRAINIENNE. 22/04/2022. Arrivee de refugies ukrainiens a la frontiere roumaine, poste de SIRET (Photo by Jean-Michel Delage / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Jean-Michel Delage / Hans Lucas via AFP

Több mint 3,5 millióan kértek ideiglenes tartózkodási engedélyt külföldön, a többi közt a következő országokban és számban:

  • Oroszország: 1,305 millió
  • Lengyelország: 1,18 millió
  • Moldova: 85 797
  • Románia: 82 733
  • Szlovákia: 78 972
  • Magyarország: 25 042
  • Fehéroroszország: 9006

Ezek a számok nem azt mutatják, hány menekült lépett be ezekbe a szomszédos országokba. Sokan a belépési országból továbbutaztak az Európai Unión belül, amelynek nyitottak a belső határai. Az ENSZ szerint több mint 780 ezer ukrán érkezett Németországba, 380 ezren Csehországba és 137 ezren Olaszországba.