Törökországban az új paksi atomerőművi blokkokhoz hasonló, orosz technológiával készülő Akkuyu Atomerőmű építését nem érintik az Oroszország elleni szankciók, 

a Roszatom külföldi partnerei a szerződés szerint teljesítenek hangsúlyozta Dmitrij Romanyec, az atomerőművet építő projektcég, a Roszatom tulajdonában lévő Akkuyu Nuclear igazgatóhelyettese pénteken magyar újságíróknak az építkezés bejárásán. 

Kiemelte:

a világon jelenleg megvalósuló legnagyobb atomerőművi beruházás keretében négy blokkot épít egyszerre a Roszatom, 

amelyek elkészülte után évente 35 milliárd kilowattóra áramot termelnek, Törökország áramszükségletének 10 százalékát.

Kifejtette, a négy blokk a Paks II. Atomerőműhöz hasonló, VVER-1200-as blokkal épül meg a 2010. május 12-én Ankarában kötött török–orosz kormányközi megállapodás alapján. A beruházás Törökország déli részén, Mersin tartományban, a Földközi-tenger partján készül.

6484226 10.03.2021 Russian President Vladimir Putin is seen on a screen during the launch ceremony of the construction of Akkuyu Nuclear Power Plant's energy unit 3 being built by Rosatom, in the province of Mersin, Turkey. Turan Salc? / Sputnik (Photo by Turan Salc? / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: TURAN SALC / AFP

Dmitrij Romanyec aki eddig orosz technológiát alkalmazó öt atomerőmű kilenc blokkjának építésében vett részt különböző vezetői beosztásban kiemelte, Törökország első atomerőműve, az Akkuyu az első olyan orosz projekt lesz külföldön, amelyet  teljes egészében a Roszatom finanszíroz. Az orosz vállalat építi, üzemelteti, a termelt áramot értékesíti, az üzemidő végén pedig lebontja az atomerőművet, és a környezetet az eredeti állapotába állítja vissza.

A 60+20 év üzemeltetési időre tervezett Akkuyu erőmű 20 milliárd dollár beruházással valósul meg.

A kivitelezés során 400 helyi alvállalkozóval dolgoznak akik további helyi beszállítókat vesznek igénybe , és többségében helyi építőanyagot vásárolnak. Az alvállalkozók 6,5 milliárd dollár értékű megbízást kaphatnak, miután a Roszatom vállalta, hogy 40 százalékban helyi vállalatok termékeit és szolgáltatásait veszi igénybe. Ebből eddig 3,2 milliárd dollár értékű helyi megrendelés valósult meg mondta Dmitrij Romanyec.

Hozzátette, az atomerőmű négy blokkját egyszerre építik, ami rendkívül pontos munkaszervezést, logisztikai feladatot jelent. Példaként említette, hogy tengeren érkeznek az erőmű területén létrehozott kikötőbe a berendezések, eszközök, anyagok. A világ öt legnagyobb darujából kettő ezen az építkezésen dolgozik.

Az 1-es blokk kivitelezése 2018. április 4-én, a 2-es építése 2020 áprilisában, a 3-asé 2021 márciusában kezdődött, a 4-es blokk építését pedig már előkészítették, 

az első adag beton kiöntésre vár

érzékeltette az indulás közeledtét Dmitrij Romanyec.

A Roszatom szakembere elmondta, már megszerezték az építkezéshez szükséges engedélyeket, a beruházás a tervezett ütem szerint halad, mindennap a nap 24 órájában folyik a munkavégzés. A területen 20 ezer ember dolgozik, 80 százalékuk török alkalmazott, 20 százalékuk orosz, belarusz, ukrán, azerbajdzsáni, kazah és üzbég szakember. Az első blokk építési, szerelési munkálatai 2023-ra készülnek el, a szerződés szerint 2025-ben kezdi meg a kereskedelmi üzemet, ezt követően évente adják át az újabb blokkokat.

A beruházásnak köszönhetően a környék lakossága jelentősen növekszik. 

A Roszatom finanszírozásában eddig 220 török atomenergetikai mérnököt képeztek ki orosz egyetemeken, számukat 700-ra szeretnék növelni, munkájukra pedig az üzemeltetésben számítanak. A képzési lehetőség iránt óriási az igény, átlagban egy meghirdetett helyre 78-an jelentkeznek sorolta Dmitrij Romanyec. Megjegyezte, Törökország nemcsak atomerőművet kap, hanem a Roszatommal való együttműködésnek köszönhetően egyéb nukleáris kompetenciát is szerez. Hangsúlyozta, a beruházáson a koronavírus-járvány alatt is folyamatosan tudtak dolgozni az egészségügyi intézkedéseknek köszönhetően.

A projekt kivitelezéséért felelős igazgatóhelyettes kérdésre válaszolva elmondta, hogy 

számítások szerint az Akkuyu Atomerőmű beruházása 15 év alatt térül meg. 

Ez idő alatt az itt termelt áramot a török állam veszi meg, az 1-es és a 2-es blokkban termelt áram 75 százalékát fix, 25 százalékát piaci áron, míg a 3-as és a 4-es blokkban előállított energia 30 százalékát adják fix, 70 százalékát piaci áron. A 15 éves megtérülést követően a megtermelt villamos energia hasznából a török állam is részesülhet. A beruházás magyar vonatkozásával kapcsolatban elmondta, hogy a Ganz Engeneering és Energetikai Gépgyártó Kft. mind a négy török blokkhoz összesen 16 szivattyút gyárt Budapesten az erőmű hűtőrendszeréhez. A Roszatom minősített beszállítói arra számíthatnak, hogy megfelelő teljesítés esetén harmadik országban is kaphatnak munkát atomerőművek építése során tette hozzá Dmitrij Romanyec.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a paksi bővítés

Az Országos Atomenergia-hivatal megadta a nukleáris biztonság szempontjából gyakorlatilag legfontosabb engedélyt.