Az olvadó jégtakaró a klímaváltozás csalhatatlan jele, ám a folyamat üzleti lehetőségeket is rejt magában, így hamarosan Grönlandon is bányák nyílhatnak – írja a CNN. A szigeten különböző ásványok után kutató kaliforniai startup, a Kobold Metals vezérigazgatója, Kurt House szerint akár a világ legnagyobb vagy második legnagyobb cink- és kobaltlelőhelyét is megtalálhatják kutatásaik során.

A 2018-ban alapított startup finanszírozói között megtalálhatjuk Bill Gatest, Jeff Bezost vagy épp Michael Bloomberget, 

de a lelőhelyek felkutatását mesterséges intelligencia segítségével ígérő vállalkozás már az Andreessen Horowitztól vagy épp a norvég olajóriás kockázati tőkével foglalkozó részlegétől is jutott befektetéshez. A cég a világ egyik legnagyobb bányavállalatával, a BHP-val is együttműködik a The Wall Street Journal szerint.

A boat carrying tourists manoeuvres among icebergs floating in Disko Bay, Ilulissat, western Greenland, on June 30, 2022. - The icebergs originate from Jakobshavn glacier (Sermeq Kujalleq), the most productive glacier in the Northern Hemisphere. The massive icebergs that detach from the glacier float for years in the waters in front of the fjord before being carried south by ocean currents. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Fotó: Odd Andersen / AFP

A grönlandi kutatásokat nem a BHP, hanem a Bluejay Mining partnereként végzik. A londoni és a frankfurti tőzsdén kettős listázással jelen lévő, 2005-ben alapított bányaipari vállalat vezérigazgatója, Bo Moller Stensgaard szerint aggasztó a klímaváltozás hatásait látni Grönlandon, ám annak hatásai egyszerűbbé tették a kutatást és a feltárást a szigeten. A jégmentes időszakok miatt például egyszerűbb a különböző felszerelések hajón történő szállítása is.

A grönlandi Disko-sziget és Nuussuaq félsziget pedig különböző ritkaföldfémeket és más ásványokat rejthet, de 

a grönlandi aranylázat tüzelhetik a sziget mélyén található szén-, réz- és aranykészletek is. 

Az említettek mellett cink is lehet még a föld mélyén dán és grönlandi geológiai kutatások szerint. Az ásványkincsekben rejlő lehetőségekkel a dán kormány is tisztában van, ám a beruházásokat igyekeznek a fenntarthatóság irányába terelni és felelős módon végezni.

Visitors on a sightseeing vessel watch icebergs floating in Disko Bay, Ilulissat, western Greenland, on June 28, 2022. - The icebergs originate from Jakobshavn glacier (Sermeq Kujalleq), the most productive glacier in the Northern Hemisphere. The massive icebergs that detach from the glacier float for years in the waters in front of the fjord before being carried south by ocean currents. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Fotó: Odd Andersen / AFP

A hírek hatására a Bluejay Mining részvényei 20 százalékot ugrottak, míg a Kobold Mining eddig összesen több mint 200 millió dolláros finanszírozást vonzott be, ebből a legnagyobb, több mint 190 millió dolláros részt idén februárban. Persze nem tudni, hogy a két cég együttműködése a grönlandi feltárásokon sikerrel jár-e, ha igen, az sokat segíthet az elektromos járművek akkumulátoraihoz szükséges nyersanyagok ellátásában, és a részt vevő cégek is jóval nagyobbra nőhetnek.

Tekintve, hogy a legfrissebb amerikai szabályozás szerint az elektromos járművek esetében a támogatásért cserébe elvárás, hogy a nyersanyagok nagy része amerikai vagy az országgal szövetséges viszonyban álló helyről származzon, siker esetén a kereslettel szinte biztos, hogy nem lesz gond.