A kijevi mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint a júliussal kezdődött idei szezonban az előzőhöz képest 46 százalékkal, 2,65 millió tonnára csökkent a gabonaexport. Az előző, június 30-ig tartó szezonban még 8,5 százalékkal 48,5 millió tonnára emelkedett a kivitel, de ez csak az Oroszország február 24-i ukrajnai inváziója előtti erős szállításoknak köszönhető.
Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mert a fekete-tengeri kikötőket – a szállítmányok kulcsfontosságú útvonalát – lezárták, ami felhajtotta a globális élelmiszerárakat, és hiányt okozott Afrikában és a Közel-Keleten.

ODESA REGION, UKRAINE - AUGUST 07, 2022 - Two bulk carriers with Ukrainian grain leave Chornomorsk sea port: "Star Helena" heads for China with 45 thousand tons of sunflower seeds, "Glory" heads for Istanbul port with 66 thousand tons of corn, Odesa Region, southern Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS.
Fotó: Nina Lyashonok / AFP


Július végén három fekete-tengeri kikötőt megnyitották a Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország által közvetített megállapodás értelmében, ami lehetővé tette, hogy több százezer tonna ukrán gabonát küldjenek a vevőknek.
A minisztériumi adatok szerint az új szezonban eddig 1,75 millió tonna kukoricát, 658 ezer tonna búzát és 226 ezer tonna árpát exportáltak.
A teljes mennyiségben benne van az augusztus első felében exportált 948 ezer tonna gabona. Ukrajna 2021 augusztusának első 15 napjában 1,88 millió tonnát exportált.
Kijev szerint Ukrajna idén legalább 50 millió tonna gabonát takaríthat be a 2021-es rekordmennyiségű 86 millió tonnával szemben. A termés a háború miatt lesz kevesebb.