Mario Draghi olasz miniszterelnök hivatalából való távozása előtti utolsó lépései között szerepel egy 14,3 milliárd euró értékű segélycsomag jóváhagyása, amellyel további támogatást nyújtana a megugró által sújtott családoknak és vállalkozásoknak. 

A Bloomberg forrásai szerint az ügyvezető Draghi kabinetnek csütörtökön kell jóváhagynia az intézkedéscsomagot. Az összeg természetesen nem volt betervezve az idei büdzsé kiadási oldalára, de fedezetet nyújt rá a vártnál magasabb és a terven felül befolyó adóbevételek. A támogatási csomag több pontból áll, tartalmaz adócsökkentő tételeket a megugró energiaszámlák ellensúlyozására, valamint az alacsonyabb jövedelmű háztartások energiaszámláinak már létező támogatását kiterjesztik a negyedik negyedévre. Az üzemanyagok jövedéki adótartalma is csökkentett marad szeptember 20-ig. 

Fotó: Olivier Douliery/AFP

Draghi a szeptemberi előrehozott választásokig ügyvezető kormányfő, miután a múlt hónapban felbomlott a koalíciója. Számára most az a legfontosabb kihívás, hogy megpróbálja megvédeni a háztartásokat az infláció hatásaival szemben (júliusban 8,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves alapon), támogassa a gazdasági növekedést, de ügyelnie kell arra, hogy kordában tartsa az államadósságot. 

A gazdaság a második negyedévben 1 százalékkal nőtt az első negyedévi kibocsátáshoz képest, a költségvetés deficitje pedig a 5,6 százalékára rúghat idén. Az olasz kormány már eddig is elkülönített forrásokat (33 milliárd eurót), hogy intézkedéseket hozzon, segítve a háztartásoknak megbirkózni a kiadásaik durva növekedésével. Ilyen intézkedés volt a 2 százalékos éven belüli vagy az alacsony jövedelműeknek adott egyszeri 200 eurós egyszeri kifizetés. 

A hírek szerint napirendre került az adóék, vagyis a bruttó bér + a munkáltatói terhek és a nettó jövedelem közti különbség csökkentése is. 

Veszélybe sodorhatja Draghi lemondása az olasz gazdaságot

A válságból való kilábalást azonban megnehezítik az olasz gazdaság gyermekbetegségei: az alacsony foglalkoztatási ráta, a stagnáló termelékenység, az oktatásba és a technológiai fejlesztésekbe való befektetések szűkössége, a fojtogató bürokrácia és a hagyományos észak–déli megosztottság. Szakértők szerint a strukturális reformok bevezetése elengedhetetlen.