Meg kellett szakítani két orosz kozmonauta űrsétáját szerdán egyikük szkafanderének hibája miatt 

- közölte a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási hivatal.

Cosmonauts Oleg Artemyev and Denis Matveev of Roscosmos are pictured attached to the Nauka multipurpose laboratory module during a spacewalk on April 28, 2022, to activate the European robotic arm on the International Space Station.
Fotó: NASA

Oleg Artyomjovnak mintegy három órával az űrséta megkezdése után gondja akadt űrruhája akkumulátorával, ami miatt vissza kellett térnie a Nemzetközi Űrállomás (ISS) légzsilipjébe, és rá kellett kapcsolódnia az űrállomás energiaellátására.

"Oleg, dobj el mindent, és menj vissza" - volt hallható a moszkvai repülésirányítástól az élőben közvetített űrséta során. "Dobj el mindent, és azonnal indulj vissza... gyere vissza, és kösd rá magad az állomás áramellátására" - tették hozzá.

A Roszkoszmosz hangsúlyozta, a kialakult helyzet nem veszélyeztette Artyomjov egészségét.

 A amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szintén megerősítette, hogy a kozmonauta nem volt veszélyben. Társa, Denisz Matvejev előbb besegítette őt a zsilippe, majd ő is utasítást kapott, hogy térjen vissza a fedélzetre.

A Roszkoszmosz közölte, hogy a befejezetlenül maradt teendőket egy későbbi űrséta során fogják elvégezni.

Az eredetileg hétórásra tervezett űrsétán az űrhajósoknak egyebek között két kamerát kellett volna bekötniük. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén jelenleg három orosz, három amerikai és egy olasz űrhajós teljesít szolgálatot.

A NASA teszteli a rakétát, ami embert vihet a Holdra

A NASA kutatói azt vizsgálják, hogy a rakétára szerelt Orion űrkapszula kibírja-e a Föld légkörébe való visszatérést. A tervek szerint 2024-ben küldenének ismét embert a Holdra.