Rövid távon nem valószínű, hogy Irán, az EU és az USA újra életbe lépteti a 2015-ben megkötött, majd Donald Trump által felmondott nukleáris egyezményt – vélik a Goldman Sachs (GS) elemzői, hozzátéve, hogy ha ez mégis megtörténik, az olajkínálat a legjobb esetben is csak jövőre emelkedhet a piacon. 

Two years after the COVID-19 outbreak in Iran, An Iranian visitor speaks on his cellphone while walking past an image of gas facilities at the 26th International Oil, Gas, Refining and Petrochemical Exhibition in Tehran on May 13, 2022.
Olajipari vásár Teheránban – a patthelyzet mindenkinek kényelmesebb  Fotó: Morteza Nikoubazl / Getty Images

„A patthelyzet mindenkinek jól jön” – idézi a Bloomberg Callum Bruce-t, a GS iparági elemzőjét. A közgazdász szerint ha össze is jön a megállapodás, az csak fokozatosan lép életbe, legkorábban 2023-ban jelenhet meg az iráni többletolaj a világpiacon. 

 

Az egyezmény felélesztése azt jelentené, hogy Irán amerikai szankciók nélkül újra tudná indítani nagyobb volumenű olajszállításait. 

 

Elemzői vélemények szerint azonban a jelenlegi helyzet minden érintett félnek kényelmes, az olajárak a kínai kereslet várható további esése miatt süllyednek, 

Irán pedig így is napi egymillió hordót dob a világpiacra, közben pedig kényelmesen folytathatja középtávú nukleáris céljainak megvalósítását.  

 

A GS becslései szerint az iráni olajtöbblet megjelenése a jövő évre várt 125 dolláros átlagárat 5-10 dollárral csökkentené. A brenttel az elmúlt napokban hathavi mélypont, 92 dollár körüli szinteken kereskedtek, a szerdai kedvezőtlen brit nyomán a jegyzések benéztek ez alá is. 

 

Az olajpiacot a recessziós félelmek mozgatják, és elemzők szerint nem valószínű, hogy ez a közeljövőben változna.  

 

Az orosz invázió kezdete után, márciusban a nyersolaj hordónkénti ára 147 dollárig száguldott, azóta csökkennek a jegyzések, részben a recessziós félelmek, illetve ezzel összefüggésben a kínai járványügyi korlátozások miatt.  

Az EU és az USA kedden közölte, hogy tanulmányozzák Irán válaszát a „végső” ajánlatukra.