Moszkva csütörtökön bejelentette: visszautasította Svájc arra vonatkozó ajánlatát, hogy Ukrajnának közvetítve tárgyaljon Oroszországban, mivel a Kreml már nem tekinti semleges országnak Svájcot – adta hírül a Reuters.

Az alpesi országban évszázados, erős diplomáciai hagyománya van annak, hogy közvetítőként járnak el azon országok között, amelyeknél megromlottak, vagy akár fegyveres konfliktusig fajultak a kapcsolatok, azonban Ivan Nyecsajev orosz külügyminisztériumi szóvivő szerint ez a jelenlegi háborús helyzetben nem lesz lehetséges.

Elmondta, hogy a svájciakat ezúttal is érdekelte a lehetőség, hogy Ukrajna érdekeit képviseljék Oroszországban, és Oroszország érdekeit Ukrajnában.

Nagyon világosan azt válaszoltuk, hogy Svájc sajnos elvesztette semleges állam státuszát, emiatt nem járhat el sem közvetítőként, sem képviselőként

– mondta újságíróknak igen határozottan Nyecsajev.

Svájc
Fotó: Getty Images

Bern azzal váltotta ki Moszkva haragját, hogy csatlakozott a háború február végi kitörése óta Oroszországgal szemben bevezetett valamennyi európai uniós szankciócsomaghoz.

A svájci média korábbi beszámolói szerint a közreműködés egyik fontos eleme lenne, hogy az Oroszországban élő ukránok konzuli szolgáltatásokat kapjanak a moszkvai svájci nagykövetségtől.

Kína egyre többet kereskedik, Oroszországgal feltűnően

A szigorú zéró-Covid-politika miatti bezárások és az ingatlanválság a világ második legnagyobb gazdaságát is sújtják, így nem csoda, hogy a vasárnap közzétett erős külkereskedelmi adatok sokkolták a szakértőket.