Nemzetközi gazdaság

Újabb városok kerülnek zár alá Kínában

A zéró-covid stratégiát továbbra sem adja fel Peking, ám ez alááshatja az üzleti bizalmat.

Több koronavírus által sújtott kínai városban vezettek be újabb lezárásokat csütörtökön Kínában, miközben milliók vannak zár alatt az ország korábbi korlátozásainak köszönhetően – írja a Reuters.

A kínai zéró-Covid stratégia értelmében már az első pár tucat fertőzött azonosítását követően megkezdik a szabad mozgás korlátozását, hogy a sanghaji és vuhani rémálomszerű hosszabb és szigorúbb lezárások elkerülhetőek legyenek. Ugyanakkor ezek a lezárások sem tudni mennyi ideig lesznek érvényben, miután az omikron variáns rendkívül gyorsan terjed, nehezítve a védekezést. Mindezek miatt az enyhébb intézkedések is aláássák az üzleti bizalmat és az emberek utazási hajlandóságát egyaránt.

kína, china, covid, koronavírus
Fotó: STR / AFP

Az ország keleti részén található Jivuban indult három naposra tervezett korlátozás, melynek keretében az 1,9 milliós feldolgozóipari és központ lakosai leginkább csak vásárolni mehetnek ki. Azok a cégek, melyek képesek lezárt állapotban is működtetni üzemeiket, tovább működhetnek, ám a legtöbb közintézmény bezárt a városban.

A főként az ujgurok elnyomása kapcsán elhíresült Hszincsiang tartomány három városában csak dolgozni és létfontosságú célból hagyhatják el az emberek otthonaikat és nem tudni mikor érnek véget a korlátozások. Urumcsiban, a tartomány fővárosában szerdán öt napos lezárást hirdettek meg.

A járvány továbbra is tombol az olyan turisták által kedvelt területeken is mint Hajnan és Tibet az érintett lezárások ellenére. Ugyanakkor a szerdai fertőzésekről szóló adatok szerint az 1993 belföldi eredetű új fertőzésből mindössze kettő származik Pekingből és Sanghaj és Senzen nem azonosított új eseteket.

 

zéró Covid koronavírus Kína korlátozások
Kapcsolódó cikkek