Véget értek az iráni atomalku felújításáról szóló bécsi tárgyalások hétfőn, a felek lezárták a végleges szöveget, az iráni delegáció pedig felkészült a Teheránba való visszatérésre – írja az AP.

VIENNA, AUSTRIA - AUGUST 04: Iran nuclear deal talks have started after a break of about 5 months in Vienna, Austria on August 04, 2022. Askin Kiyagan / Anadolu Agency (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Askin Kiyagan / Anadolu Agency via AFP

Mihail Uljanov orosz nagykövet, aki Moszkva érdekeit képviselte a tárgyalásokon, elmondta, hogy az köröztette a nukleáris megállapodás felújításáról szóló alku „végleges szövegét”, amely Iránnak szankciómentességet biztosított nukleáris programjának szigorú korlátozásáért cserébe. A feleknek „most el kell dönteniük, hogy a tervezet elfogadható-e számukra”, és

abban az esetben, ha nem lesz ellenvetés, az atomalkut visszaállítják

– írta Uljanov a Twitteren.

Irán 2015-ben kötötte meg az alkut az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Németországgal, Nagy-Britanniával, Oroszországgal és Kínával, ám 2018-ban Donald Trump kiléptette Amerikát. 

Óriási a feszültség az iráni atomalku miatt, hamarosan eldől: háború vagy béke lesz belőle

A megállapodásból 2018-ban léptette ki az Egyesült Államokat Donald Trump akkori elnök. Azóta is áll a bál, de pontosan mit is tartalmazott az eredeti alku?

Irán főtárgyalója, Ali Bagheri Kani rövidesen visszarepül Teheránba konzultációkra – közölte az IRNA iráni állami hírügynökség.