A koronavírus-járvány időszakában Japán a járványkezelés egyik mintaországának számított. Különösebb belső korlátozásokat nem vezettek be, a betegséget igyekeztek a külföldiek kizárásával megfékezni. Még egy olimpiát is bevállaltak ebben az időszakban. A példás küzdelem ellenére a sportrendezvény már soknak bizonyult, az esetszámok nőni kezdtek, a kormány pedig elveszítette támogatását. A jelenlegi miniszterelnök, Kisida Fumio mondhatni tűzoltást végez az országban, mivel a gazdaságot erősen megviselte a határok lezárása.

People visit  Shiba Oktoberfest to enjoy drinking beer at Shiba Park in Minato Ward, Tokyo on Sept. 3rd, 2022. The Oktober fest was held for the first time in three years due to the COVID-19 pandemic. The world’s largest beer festival takes place in Germany every year “October fest.” and the event will be held across Japan.
Fotó:  Szekigucsi Hiroto / AFP

Japán számára rendkívül fontos a turizmus, a szigetország éves szinten több tízmillió turistát fogad. Ezek a bevételek elmaradtak a Covid-intézkedések miatt, és 

végül már a G7-nek kellett felszólítania Japánt, hogy nyissa meg a határait, mielőtt a gazdasága még nagyobb bajba kerülne. 

A kormány el is rendelte a határnyitást, és a vendégek lassan visszatértek a felkelő nap országába. 

A társadalmat sokkolta a 2 százalékos infláció

Japán már hosszú évek óta deflációval küzd, egyszerűen képtelenek voltak beindítani a fogyasztói árak növekedését. Ennek több oka is volt. Egyrészt a Japán társadalom rendkívül takarékos, nem vásárolnak feleslegesen. Az emberek szinte minden idejüket a munkába ölik, a szociális életük sivár, és ezért a szolgáltatásokra sem fordítanak pénzt. Jól mutatja a japán társadalom antiszociális viselkedését, hogy kormányzati program indult az alkoholfogyasztás ösztönzésére a fiatalok körében. A lakosság annyira csak a tanulásban és a munkában képes gondolkodni, hogy az alkoholgyártók és a bárok csődközelbe jutottak, mivel nem tudtak bevételt generálni.

Nem isznak elég alkoholt a japán fiatalok, ezért a kormánynak be kell avatkoznia

Szokatlan problémát kell megoldania a japán kormánynak: a fiatalok nem fogyasztanak elég alkoholt. A koronavírus-járvány miatti korlátozások nagyon nehéz helyzetbe hozták a bárokat és az alkoholt árusító üzleteket, a vendégek pedig a korlátozások feloldása után sem tértek vissza.

Emellett a társadalom elöregedése is jellemző. A fiatalok nem ismerkednek, nagyon kevés a házasság és a gyerek. A nők jellemzően a negyvenes éveikhez közel vállalnak gyereket. Ez pedig azért is nagyon rossz arány, mivel mindeközben a munka területén sem tudnak érvényesülni. Az Abe Sindzó által elindított Womenomics program, amely a nőknek a munkaerőpiacra való bevonását célozta, kudarcba fulladt. A 30 százalékos várakozással ellentétben 

az országban mindössze 10 százalék a nők aránya a cégvezetői rétegben.

Ezzel Japán a világon az egyik sereghajtónak számít.

A photo shows crowded Haneda International Airport in Ota Ward, Tokyo on September 7, 2022. The Japanese government starts to ease immigration measures about the new coronavirus COVID-19.
Fotó: Furumaja Maszaki / AFP

A japán takarékosság másik oka, hogy rendkívül rossznak számítanak helyi viszonylatban a fizetések. 

A vállalatok nem hajlandók béreket emelni, mivel a legendás japán hűség miatt tudják, hogy a munkavállalók semmilyen körülmények között nem mondanának fel. 

Ez kihasználva szinte éhbérért dolgoztatják az embereket, miközben társadalmi elvárás a túlórázás, lenézik azt, aki nem hajlandó túlórát vállalni. A vállalatok részéről a béremelés mellőzése rendkívül problémás jelenség, hiszen a világ harmadik legnagyobb gazdaságában hatalmas bevételeik vannak a cégeknek. Ezt a többi között a szintén Abe Sindzó által elindított Abenomics programnak is köszönhetik.

Ezek mellett a feltételek mellett a lakosságot szabályosan sokkolta a globális energia- és élelmiszerválság miatt kialakult 2 százalékos Az áremelkedéshez egyszerűen nincsenek hozzászokva a japánok, ráadásul az alacsony fizetések mellett még ez a minimális drágulás is nehéz helyzetbe hozza a családokat.

A harcos Buddha politika

A második világháború után Japán, hogy szomszédait és a győztes országokat meg a NATO-t megnyugtassa, mindössze a 1 százalékára mérsékelte a védelmi kiadásait. Ez tulajdonképpen csak arra volt elég, hogy a haderejét minimálisan szinten tartsa arra az esetre, ha valaki megtámadná az országot. Azonban Kína folyamatos agresszív fellépése Tajvannal szemben, Észak-Korea sorozatos rakétakísérletei a Japán-tengeren és Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja a japán kormányt és a társadalmat is arra ösztönözte, hogy felhagyjon a pacifista politikával. 

A kormány bejelentette, hogy a GDP 2 százalékát fogják innentől a hadiiparra fordítani,

ami azt jelenti, hogy néhány éven belül Japáné lesz a harmadik legfelszereltebb haderő az Egyesült Államok és Kína után.

Keresse a VG Podcastot a kedvenc alkalmazásán!

Spotify: VG Podcast

Anchor: VG Podcast

Google Podcasts: VG Podcast

Radio Public: VG Podcast

Breaker: VG Podcast