Törökország arra számít, hogy az az év végére 65 százalékra mérséklődik a júliusi közel 80-ról, míg a folyó fizetési mérleg hiánya 2022-ben 47,3 milliárd dollár lesz - derült ki a vasárnap közzétett kormányzati előrejelzésekből. Recep Tayyip Erdogan elnök új gazdasági modellje a növekedést, az exportot, a foglalkoztatást és a beruházásokat helyezi előtérbe, miközben a kamatlábak csökkentésére törekszik. Erdogan modellje arra irányul, hogy Törökország krónikus folyó fizetési mérleghiányát többletre fordítsa. A világpiaci árak emelkedése azonban megnehezítette a cél elérését.

A központi bank tavalyi lazítási ciklusa miatt a líra december végére 44 százalékot zuhant a dollárral szemben, és idén eddig ismét több mint 27-tel esett.

A líra gyengülése, valamint az energia- és nyersanyagárak globális emelkedése az infláció megugrását eredményezte, amely júliusban megközelítette a 80 százalékot, és várhatóan tovább emelkedik, mielőtt enyhülne.

 

Ankara középtávú költségvetési programja azonban 2023 végére pedig meredeken,  24,9 százalékra csökkenő inflációt irányoz elő.  

 

(FILES) In this file photo taken on August 8, 2018, a money changer counts Turkish lira banknotes at a currency exchange office in Istanbul, on August 8, 2018. - Turkey's central bank on August 18, 2022, stunned the markets by lowering its main interest rate even as inflation soared to a 24-year high and looks set to climb further. The central bank said "recession is increasingly assessed as an inevitable risk factor" as it lowered its one-week repo auction rate to 13 percent from 14 percent. (Photo by Yasin AKGUL / AFP)
Fotó: Yasin Akgul / AFP