Nemzetközi gazdaság

Megvan a megállapodás, még idén érkezik arab LNG Németországba

A hírek szerint Olaf Scholz német kancellár sikeresen tárgyalt az Egyesült Arab Emírségekben.

Sikeres megállapodást kötött az Egyesült Arab Emírségek államelnöke,  Mohamed bin Zájid Ál Nahaján sejk és Olaf Scholz német kancellár vasárnap, amelynek értelmében az arab ország kész enyhíteni Németország energiaválságát és fedezni az ipari növekedéséhez szükséges energiaszükségletét. Erről az Emírségek állami hírügynöksége adott ki rövid közleményt a Reuters hírügynökség szerint. 

German Chancellor Olaf Scholz travels to the Gulf region
Fotó: Kay Nietfeld / DPA Picture-Alliance via AFP

Az egyezség értelmében az Abu-Dzabi Nemzeti Olajvállalat (ADNOC) folyékony gázt, LNG-t szállít majd Németországnak. Várhatóan már az év végén útnak indulnak az első szállítmányok, amelyeket a még épülő brunsbütteli terminál tesztjénél használhatnak majd a németek. Azután pedig rendszeresség válnak a szállítások. 

Scholz utalt arra, hogy a megállapodások segíthetnek a szárnyaló gázárak csökkentésében. 

Nagy valószínűséggel át fogjuk tudni vészelni ezt a telet

 – jelentette ki a kancellár a gázszállítások növelését szolgáló erőfeszítésekre hivatkozva.

A kancellár úgy vélte, „biztosítani kell, hogy a világ cseppfolyósítottföldgáz-termelése annyira fejlett legyen, hogy el tudja látni a most is tapasztalható nagy keresletet úgy, hogy közben nem kell az oroszországi kitermelésre hagyatkozni”.

Németország egészen a közelmúltig erősen függött az orosz gáztól, a német szövetségi kormány azonban az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta egyre jobban igyekszik más forrásokból is biztosítani az ország energiaellátását.

Scholz a vasárnapi utazása előtt, szombaton Szaúd-Arábiában járt, ahol szintén az energiaválsággal kapcsolatos kérdések merültek fel első sorban. 

Az energiabiztonság kerül előtérbe az emberi jogokkal szemben Scholz szaúd-arábiai látogatásán

Négy év szünet után újra a legmagasabb szinten folytat tárgyalásokat Németország és Szaúd-Arábia.

 

Németország energiaválság Olaf Scholz
Kapcsolódó cikkek