Nemzetközi gazdaság

Putyin hadigépezete lendületben tartja az orosz gazdaságot

A nyugati szankciók nagymértékben megnehezítik az orosz gazdaság növekedését, de a hadiipari képes ellensúlyozni a többi ágazat gyengélkedését. A fegyvereket és lőszereket is magában foglaló kész fémtermékek gyártása 30 százalékkal felpörgött júliusban az előző évihez képest. A kérdés már csak az, hogy a fegyvergyártás meddig tudja megtámasztani az orosz gazdaságot.

Vlagyimir Putyin egyre nagyobb háborús erőfeszítései úgy tűnik, hogy felhajtják az orosz ipari termelést. Ez lökést adhat az orosz gazdaságnak, hogy felülmúlja az eddigi borús előrejelzéseket – írja a Bloomberg.

Employees of the 61st armoured military vehicles repair factory renovate and repair T-34 tanks handed over by Laos to Russia, in Strel'na outside Saint Petersburg on February 25, 2020. - Military officials plan to use the repaired tanks in Victory Day parades across Russia. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP) RUSSIA-HISTORY-TANK-T-34
Fotó: Hiroto Sekiguchi/  AFP

A katonai eszközöket ugyan a legnagyobb titoktartás mellett gyártják az orozok, de ez nem rejti el a közvetett hatásokat, amiből egész pontos következtetéseket lehet levonni. 

A kész fémtermékek gyártását összegzők statisztikai adatsor nagyjából 30 százalékkal nőtt júliusban az egy évvel korábbi szinthez képest. 

Ebbe a termékcsoportba tartoznak az olyan egyszerű tételek, mint az evőeszközök, de ez a kategória magában foglalja a fegyvereket, a bombákat és a különböző típusú lőszereket. Egy másik termelési kategóriát képez az egyéb járművek és felszerelések halmaza, amiben a kerékpárokon túl a hajók, a repülőgépek vagy a tankok is tartoznak. Az Oxford Economics munkatársa, Tatiana Orlova szerint 

az orosz ipar számai sokkal rosszabbul teljesítettek volna, ha nem lenne a háború.

A Bloomberg arról ír, hogy az ukrán ellentámadás és a sorozatos orosz kudarcok miatt Oroszországnak mindent meg kell tennie, hogy fokozhassa a fegyverek gyártását, ami további fellendülést hozhat az ipari számokban. Várhatóan a nyugati szankciókból származó veszteségeket Moszkva kiigazítja a hadiipari teljesítmény eredményeivel, hogy kozmetikázza a számokat.

Diszkontáron kapható az orosz alumínium

A nyersanyagot nem érintik a szankciók, ám a puszta lehetőségük is olyan kockázatokkal jár, hogy csak kedvezményes áron találnak vevőket.

A védelmi iparból származó gazdasági felemelkedés azonban valószínűleg rövid életűnek bizonyul. A Bloomberg ezt az állítást arra alapozza, hogy a felpörgő ipar elvonhatja a munkaerőt más ágazatokból, illetve a fegyverfejlesztések is lelassulhatnak, ha Oroszország nem tud modern eszközöket és technológiát beszerezni más államokból. Ezzel együtt az európai energiaszállítások területén kialakult patthelyzet is bevételkiesést jelenthet az oroszoknak. Igaz, hogy az energiahordozókat el tudják adni Európán kívül más országokba, de a kereslet csökkenése miatt ezt feltételezhetően nyomottabb áron tehetik meg.

 

Mindent egy lapra

Oroszország a szankciók kivetésekor gyorsan felállított egy pénzügyi védelmet, hogy elhárítsa a gazdaságát érő sokkot. Emellett az ipart is a háború kiszolgálására állította át. Júliusban Vlagyimir Putyin aláírt egy olyan törvényjavaslatot, amely 

rendkívüli ellenőrzést ad a kormánynak a hadsereget kiszolgáló vállalkozások felett 

– írta a Bloomberg. Ez azt jelenti, hogy szükség esetén a kormány rákényszerítheti ezeket a cégeket, hogy teljes kapacitásukat a katonai szükségletek kielégítésére fordítsák.

A júliusi adatok megerősítik, hogy a hadiipari komplexum állami megrendeléseinek növekedése támogatja az orosz ipart 

– mondta Orlova. Szerinte az orosz ipari termelési számok ránézésre túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy az ipar kezd megbirkózni a nyugati szankciók okozta nehézségekkel.

RUSSIA-PUTIN-ARMS, Russian Prime Minister Vladimir Putin (3L) examines the construction of shoulder-launched surface-to-air missiles at an arms production facility in Kolomna on November 18, 2009. ATO expressed concern about recent Russian and Belarus war games on Poland's border, and said the manouevres ran counter to an improvement in ties between Moscow and the military alliance.      AFP PHOTO / RIA NOVOSTI / POOL / ALEXEY DRUZHININ (Photo by ALEXEY DRUZHININ / RIA NOVOSTI / AFP)
Fotó: Alexey Druzhinin / AFP

Még májusban az Egyesült Államok bejelentette, hogy a szankciói leállítottak két nagy orosz tankgyárat. Friss jelentések szerint viszont az egyik üzem ismét elkezdett nagy teljesítménnyel termelni. A hírek szerint az Uralvagonzavod gyárban 12 órás munkaidőre állították a dolgozókat, akiknek szombaton is 8 órás műszakban kell dolgozniuk.

Hiába a nyugati szankciók, nagymértékben növelte nyereségét a Rosznyeft

A többségében orosz állami tulajdonú olaj- és gázkitermelő vállalat az idei első fél évben a kitermelését és a nyereségét is növelni tudta. Az eredmény a nyugati szankciók mellett kifejezetten jónak mondható. A 2021-es év rekordnyeresége után a vállalat korábbi kisebbségi tulajdonosa, a British Petroleum 7,4 milliárd dollár osztalékra jogosult.

A Bloomberg megkereste az orosz statisztikai hivatalt a védelmi iparral kapcsolatos kérdésekkel, de kimerítő választ nem kapott. Annyit közöltek, hogy a kész fémárukra vonatkozó adatközlések valósak, és megfelelnek a hivatalos számításoknak. Hozzátették azt is, hogy a kategória nem tartalmazza a hadiipari végtermékeket. Érdekesség, hogy az előző adatközlésben még egyértelműen látszott, hogy a kész fémtermék kategóriában szerepeltek a fegyverek, a lőszerek, a rakéták és az egyéb hadi termékek.

Az orosz gazdaság helyzetéről egyre nehezebb külső személőként következtetést levonni, mivel a Kreml több kulcsfontosságú statisztikai adat közzétételét leállította.

Egy magas rangú orosz tisztviselő azt mondta, hogy 

a védelmi beszerzések költsége 2022-ben 700 milliárd rubellel, azaz 11 milliárd dollárral is megemelkedhet. 

Tavaly Oroszország teljes katonai kiadása elérte a 65,9 milliárd dollárt.

 

hadigépezete háború Oroszország hadiipar Orosz szankciók Putyin fegyvergyártás gazdaság ipar
Kapcsolódó cikkek