Csütörtökön a török hatóságok bejelentették, hogy 50 százalékos villamosenergia- és gázáremelkedés várható az ipari felhasználók, illetve 20 százalékos a lakossági felhasználók számára. Az energiaárak növekedése várhatóan 0,8 százalékponttal növeli az inflációt, amely 2022 júliusában megközelítette a 80 százalékot. A többletkiadásokat a vállalatok a fogyasztókra hárítják, tovább erősítve a fogyasztói árakra nehezedő nyomást.

ISTANBUL, TURKIYE - AUGUST 30: Turkish soldiers parade gather at Vatan Street to celebrate the 100th anniversary of Turkiye's Victory Day, which commemorates the defeat of the occupying Greek army at the hands of Turks in the Battle of Dumlupinar in 1922, in Istanbul, Turkiye on August 30, 2022. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Celal Gunes / Anadolu Agency via AFP

A török energiapiaci szabályozó hatóság által elhangzottak szerint az áram ellenértéke a lakossági felhasználók számára 20, a kis- és közepes vállalkozások számára 47,6, a nagyvállalatoknak 50,8 százalékkal kerül többe szeptember elejétől.

Törökország importfüggő földgázból és kőolajból, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy a pandémia óta a gázfelhasználás jelentősen megnövekedett. A világ földgázpiacán bekövetkezett áremelkedések, továbbá líra dollárral szembeni tavalyi 44, az idén eddig 27 százalékos leértékelődése hozzájárul a felpörgő dráguláshoz. 

A most bejelentett áremelésekkel együtt számolva a háztartások 174, a kis- és középvállalkozások 277, a nagyvállalatok 379 százalékkal fizetnek többet az energiáért. A BOTAS közölte, hogy a török állam továbbra is a 80 százalékát állja a háztartási gázszámláknak.

 

A száguldó egyelőre nem fogta vissza a növekedését, a török statisztikusok szerint a második negyedévben a gazdaság 7,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, az elemzők nagyjából hasonló adatra számítottak.