Napi kétmillió hordó (bpd) termeléscsökkentésről döntött szerdán novemberre az OPEC+ a Bloomberg tudósítása szerint. Ez a legnagyobb csökkentés a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli, Oroszország vezette országok részéről 2020 óta, amikor a koronavírus-járvány miatt szűkítették drasztikusan a kínálatot. 

Decrease,In,Oil,Production,In,Opec.,Economic,Crisis,,Fuel,Default. Decrease in oil production in OPEC. Economic crisis, fuel default. Rejection of hydrocarbons. Oil supplies are down Decrease in oil production in OPEC. Economic crisis, fuel default. Rejection of hydrocarbons. Oil supplies are down
Fotó: Shutterstock

Délelőtt egyébként már erről a mennyiségről cikkezett a nemzetközi sajtó, miután korábban a napi egymillió hordós csökkentésről szóló hírek tartották magukat. 

Talán éppen ezért a híradásokat követően sem a WTI, sem a Brent jegyzése nem ugrott meg jelentős mértékben, sőt mindkettő csökkenni kezdett. Az amerikai WTI valamivel 16 óra után 86,2 dolláron, míg az északi-tengeri Brent 91,7 dolláron állt. 

Októberben amúgy az OPEC-országok termelési célkitűzése 26,7 millió bpd, míg az OPEC+ együttműködésben részt vevő, de nem OPEC-tag országok közös célkitűzése 17,2 millió bpd volt. 

A kvóták összesen napi kétmillió hordós visszavágása a tényleges kitermelés szintjén jóval kisebb lehet, tekintve, hogy a szövetség a becslések szerint mintegy napi 3,6 millió hordóval eddig elmaradt összesített engedélyezett szintjétől, mivel több ország nem tudta kimeríteni előzetesen kialkudott keretét – írja az Oilprice hírportál.

A legjelentősebb OPEC-tag, azaz Szaúd-Arábia – amely eddig teljesítette termelési céljait – kitermelése a döntés következtében várhatóan több mint 500 ezer bpd-vel eshet vissza.

A Fehér Ház a hírek szerint felhördült a hatalmas kínálatszűkítésre, amelyet állítólag minden eszközzel megpróbált megakadályozni, hiszen egy hónappal a félidős választások előtt a kormányzatnak a benzinár előre látható emelkedése úgy jön, mint egy váratlan lórúgás.

Az OPEC+-országok tisztségviselői már előzetesen hangsúlyozták, hogy az esetleges csökkentés 

technikai és nem politikai döntés.

Álláspontjukat árnyalják valamelyest az ülésről távozó nigériai olajminiszter mondatai. 

Az OPEC 90 dollár körüli árakat akar

- mondta Timipre Sylva a találkozó után. Számos tagország erre az árra alapozta 2023-as költségvetését, és az olcsóbb fekete arany destabilizálna egyes gazdaságokat - tette hozzá.  

Ennek ellenére a kartell döntése az amerikai hírügynökség szerint meglehetősen kockázatos, mivel újabb sokkot okozhat a világgazdaságban, amely már így is a magas energiaköltségekkel küszködik. Ráadásul esetleg válaszlépéseket válthat ki Washingtonban is. 

Visszatérés Bécsbe: száz dollár fölé tornászná az olaj árát az OPEC+

Jókora termeléscsökkenésről állapodhatnak meg szerdán az olajpiac vezető szereplői.