Nemzetközi gazdaság

Kína melegséget csempész az európai hálószobákba

Áradatként érkeznek a kínai elektromos takarók a téltől előre reszkető Európába. A kormányzó kommunista párt lapja többek közt ezt hozza fel példaként arra, miért nincs értelme annak, amit ők Peking-ellenes elmozdulásnak éreznek az EU kommunikációjában.

Megduplázódott a kínai gyártású elektromos takarók exportja Európába – írta a pekingi vámstatisztika adataira hivatkozva a China Daily . Az európai kivitel értéke a január–júliusi időszakban elérte a 33,4 millió dollárt (14 milliárd forint), ami 97 százalékos növekedés. Csak júliusban 1,3 millió darab volt az ami az előző hónaphoz képest 150 százalékos emelkedés.

Using,Heater,At,Home,In,Winter.,Woman,Warming,Her,Hands Using heater at home in winter. Woman warming her hands with cat. Heating season. Using heater at home in winter. Woman warming her hands with cat. Heating season.
A hősugárzó helyett a takarófűtés koncentrált megoldás a hideg ellen.
Fotó: Shutterstock

Ahogy közeleg a tél, az energiahiánytól való félelem miatt nemcsak a takarók behozatala ugrott meg Kínából Európába, hanem a légkondicionálóktól az elektromos fűtőeszközökig egyéb termékeké is, a termelésük felfuttatására ösztönözve a kínai gyártókat. Milliószámra fogynak Európában a kínai ágymelegítő palackok is.

A Csöcsiang tartománybeli Jivu gyártóközpont fűtésieszköz-exportja például 41,6 százalékkal futott fel, 190 millió jüanra (11 milliárd forint) a város vámadatai szerint. Egyes jelentésekből kiderül, vannak olyan kínai elektromostakaró-gyártók, amelyek az európai kereslet hatására nonstop termelésre álltak át. 

Pár héttel ezelőtt ugyanez az angol nyelvű lap ezzel a címmel közölt cikket:

A globalizáció segít megvédeni Európát a hideg téltől.

Már Kína a globalizáció legnagyobb harcosa

A fejlett országokban, amelyek évtizedekig a globalizáció előmozdítói és nagy propagálói voltak, az utóbbi egy-két évben már szkeptikusabb hangok jelentek meg. 

A Capital Economics fő közgazdásza, Neil Shearing tanulmánya szerint új varázsszóhoz, a „széttöréshez” kell hozzászoknunk. A Credit Suisse magyar sztárközgazdásza, Pozsár Zoltán azt fejtegette: a közelmúlt geopolitikai földcsuszamlása hosszabb távra is a magas inflációnak ágyazott meg az Atlanti-óceán két partján, miután a Chimerica és az EU-Russia geopolitikai blokknak vége, és helyettük megszületett Chussia, Peking és Moszkva összeborulása.

Kína, amelynek a külkereskedelmi többlete a lelassulása ellenére az utóbbi években sorra döntögette a rekordokat, ezzel szemben egyértelműen a globalizáció nagy támogatója maradt.

Az ugyancsak angol nyelvű Global Times – amely a China Dailyhez hasonlóan a kormányzó kommunista párt ellenőrzése alatt működik – pont az elektromos takarók ügyét hozza fel példának, hogy miért nem látják értelmét az kommunikációs fordulatának, amelyet szerintük az fémjelez, hogy a hét elején Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő – mint azt a Reuters jelentette – azt mondta, még inkább versenytársként kell kezelni Kínát, és csökkenteni a tőle való függőséget.

Informal Meeting of European Foreign Ministers in Prague epa10149755 EU's High Representative of the Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference during the European Foreign Ministerial Meeting in Prague, Czech Republic, 31 August 2022.  EPA/MARTIN DIVISEK
Josep Borrell, az Európai Unió  kül- és biztonságpolitikai főképviselője riválist lát Kínában. 
Fotó: Martin Divisek / MTI

A hivatalos lap szerint Európa kereskedelmi érdekeit nem Kína, hanem az a Washington fenyegeti a legjobban, amelyet Brüsszel mégis híven követ. Ezzel szemben az unió és Kína

nagy térrel rendelkezik az együttműködésre az energiaátmenetben és -forradalomban

– írta.

Egyébként az európai energiakrízis nem csak az elektromos takarók és fűtőeszközök területén serkentette üzleti tranzakciókra a kínaiakat. Miközben orosz földgázt vásárolnak, amerikai LNG-t (cseppfolyós  földgázt) adnak el óriási profit mellett Európának. 

 

 

 

 

energiaválság Global Times elektromos takaró elektromos fűtés kínai import
Kapcsolódó cikkek