Robert Habeck német gazdasági miniszter szerdán több „baráti országnak” –  és ezen belül elsősorban az Egyesült Államoknak – szemrehányást tett, amiért csillagászati áron értékesítik az oroszországi gázt helyettesítő gázokat – közölte az AFP.

Robert Habeck
Fotó: Michael Kappeler / DPA Picture-Alliance via AFP

Bizonyos országok, még a barátok is, gyakran csillagászati ​​árakat kapnak a gázért cserébe

– mondta a miniszter a Neue Osnabrücker Zeitung című regionális lapnak adott interjújában. Ez problémát okoz – értékelte a miniszter, hozzátéve, hogy arra kérte az Európai Bizottságot, tárgyaljon az érintett államokkal.

Ukrajna orosz inváziója drámai energiaválságot idézett elő Németországban, amely korábban a gázszállítások 55 százalékát Moszkvára bízta.

Oroszország Ukrajna megszállása óta fokozatosan szűkíti az utánpótlást, amiről Berlin úgy gondolja, hogy megtorlás a Kijevnek nyújtott támogatásért.

A hiány pótlására Berlin drágább cseppfolyósított földgázba (LNG) fektet be. Németország és más európai országok ezért az Egyesült Államokhoz fordultak, amely mára az európai LNG-import 45 százalékát adja – ez a 2021-es évhez képest 28 százalékos növekedés.

Habeck ezért elsősorban az amerikai beszállítók árazását kifogásolta, emlékeztetve arra, hogy „az Egyesült Államok megkeresett minket, amikor az olajárak robbanásszerűen megemelkedtek, és ennek eredményeként a nemzeti olajtartalékokat is megcsapolták Európában – mondta Habeck. – Szerintem egy ilyen szolidaritás a gázárak visszafogásának is jót tenne.”

Habeck arra is felszólította az EU-t, hogy koordináltan vásároljon gázt az árak csökkentése érdekében. Mint mondta, a közösségnek „össze kell kötnie piaci erejét, és okos és szinkronizált vásárlási magatartást kell kialakítania, hogy az egyes EU-tagországok ne licitálják túl egymást, és ne emeljék fel a világpiaci árakat”.

E szavakhoz képest furcsamód Németország éppen az elmúlt héten jelentett be egy 200 milliárd eurós alapot, hogy megvédje a fogyasztóit a megugró energiaáraktól.

A tervet természetesen azonnal bírálták Franciaország és az Európai Bizottság kulcsfontosságú tagjai, akik uniós szintű megoldásokat szorgalmaznak az energiaválságra.

Orbán Viktor a német mentőcsomagról: ez a kannibalizmus kezdete az unióban

Budapesten tartják a magyar–szerb–osztrák csúcstalálkozót, a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatót élőben közvetítjük.