A szankciók alá vont orosz üzletember, Alekszej Kuzmicsev két peréből egyet megnyert a francia vámhatóság ellen, a másodikban viszont nem hozott döntést a párizsi bíróság, azt átutalta az észak-franciaországi Rouen város fellebbviteli bíróságának.

TURKEY-RUSSIA-UKRAINE-CONFLICT, Russian oligarch yacht FATIH CETIN / AFP
Fotó: Fatih Cetin / AFP

A bírónő szerint Kuzmicsev két, a francia Riviérán horgonyzó jachtja közül a La Petite Ourse fedélzetén végrehajtott razzia jogszerűtlen volt – írja a Bloomberg. Az ítélet szerint a vámosok a házkutatás során nem tájékoztatták a kapitányt arról a jogáról, hogy mikor és hol tiltakozhat a házkutatás ellen.

Nem tettek említést szankcióelkerülő csalásról, pedig ez lett volna a hajó átvizsgálásának az alapja.

A párizsi fellebbviteli bíróság szerint a vámosok nem tüntették fel a jelentésben, hogy hol lehet fellebbezni a razzia ellen, ezért az általuk elkövetett hibák miatt szabálytalannak minősítette a rajtaütést.

A párizsi bírák viszont úgy döntöttek, hogy Kuzmicsev második, La Petite Ourse II nevű jachtjával kapcsolatos perét egy másik bíróságon kellett volna benyújtani, ezért nem hoztak döntést róla. Ezt az észak-franciaországi Rouen város fellebbviteli bíróságának kell megvizsgálnia.

A részleges győzelme ellenére Kuzmicsev valószínűleg nem tudja elszállítani a La Petite Ourse nevű jachtját, mivel továbbra is szankciók alatt áll. A milliárdos, aki az Alfa Group befektetési cég egyik alapítója, az év elején elvesztett egy másik pert, amiben megtámadta a francia kormányt, mert az nyilvánosságra hozta a párizsi otthonának és a Riviéra-villájának lakcímét.

Kuzmicsev ügyvédje szerint az ítélet a jog elsőbbségét rögzíti, és a házkutatást homályos politikai megfontolások által diktált rögtönzésnek minősítette. A francia vámhatóság nem kívánta kommentelni a pert.

Egy múlt havi meghallgatáson egy vámtisztviselő kijelentette, a francia törvények szerint még a szankciók kijátszásának előzetes gyanúja sem szükséges ahhoz, hogy a jachtokat átkutassák a szankciók kijátszására tett esetleges kísérlet nyomai miatt.

A szankciókkal sújtott orosz üzletemberek jachtjait Európa-szerte kikötőkben vagy hajógyárakban tették mozgásképtelenné az orosz-ukrán háború kirobbanását követően, mivel a hatóságok megpróbálják megakadályozni, hogy a hajókat olyan kikötőkbe vigyék, ahol a szankciók nem érvényesek.

Egy döntéssel több mint százmilliárdot bukhat ez az orosz oligarcha

Szulejmán Kerimov szuperjachtjára is rátehetik a kezüket a hatóságok. A Fidzsi felségvizein horgonyzó hajót az Egyesült Államok szeretné elkobozni a tulajdonosától; a jelek szerint a helyi hatóságok együttműködnek az amerikaiakkal.