A Nord Stream AG, az Északi Áramlat 1 üzemeltetője hétfőn tudatta, hogy 2023. április 1-jén ér véget a vezeték előre nem tervezett leállítása. Az Északi Áramlat 1 augusztus 1-jén állt le másodszor karbantartási munkálatok miatt, de akkor nem közölték, hogy az meddig tart. Azóta nem indult újra a szállítás, és ez egyelőre nem is lehetséges a szeptemberi titokzatos robbanások után.

Nord Stream 1 Baltic Sea gas pipeline in Lubmin, 21 July 2022, Mecklenburg-Western Pomerania, Lubmin: Pipe systems and shut-off devices at the gas receiving station of the Nord Stream 1 Baltic Sea pipeline and the transfer station of the OPAL long-distance gas pipeline (Ostsee-Pipeline-Anbindungsleitung - Baltic Sea Pipeline Link) are seen in the industrial area of Lubmin. Photo: Stefan Sauer/dpa (Photo by STEFAN SAUER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Nord Stream 1 Baltic Sea gas pipeline in Lubmin
Fotó: Stefan Sauer / AFP


Szintén a vezetékkel kapcsolatos az a hír is, amelyet a Kommerszant című orosz lap közölt. E szerint a Gazprom a portovajai és szlavjanszkajai kompresszorállomáson hagyja azokat a felszereléseket, amelyek az Északi Áramlat 1 és a soha el sem indított Északi Áramlat 2 vezeték működtetéséhez szükségesek. Vagyis a berendezéseket nem viszik át máshová, ahol hasznukat vehetnék. Kérdés, hogy ez mit jelent.