Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elsőként a Twitteren tette közzé, hogy Brüsszel közvetítésével sikerült mérsékelni a koszovói feszültséget. A megállapodás lényege, hogy Szerbia leállítja a koszovói városok nevével ellátott rendszámok kiadását, Koszovó pedig egyelőre felfüggeszti a járművek újrajegyeztetésével kapcsolatos további tevékenységeit. 

NATO Peacekeeping Mission KFOR Patrol Kosovo Border With Serbia
Fotó:  Pierre Crom / Getty Images

Borrell kilátásba helyezte, hogy hamarosan további tárgyalásokra invitálja a feleket. A politikus hozzátette, hogy a francia-német viszonyrendezési javaslat keretében az unió biztosítani fogja, hogy a kulcsfontosságú kérdések tárgyalóasztalra kerüljenek. 

Az elért eredményeket pedig bemutatják a Szerbia 35. uniós csatlakozási fejezetével foglalkozó illetékeseknek is. 

Miroslav Lajcák, a párbeszéddel foglalkozó uniós különmegbízott a megállapodás előtt többórás megbeszélést folytatott Belgrád és Pristina fő tárgyalópartnereivel, Petar Petkoviccsal és Besnik Bislimivel. Mint ismeretes, előtte a szerb elnök és a pristinai kormányfő nem tudott megegyezni, majd amerikai javaslatra 48 órával elhalasztották a rendszámtáblákra vonatkozó intézkedések végrehajtását.  

A szerbiai tisztségviselők szerint a koszovói fél hozzáállása miatt nem született korábban megállapodás, és azt üzenik a polgároknak, hogy 

őrizzék meg a szerbiai kiadású, KM jelzéssel ellátott táblákat, mert azok Koszovó északi részén használatban maradnak, 

amíg meg nem születik a végső megállapodás. 

Aleksandar Vucic államfő a brüsszeli megállapodás kapcsán elégedettségének adott hangot, hogy sikerült megőrizni a koszovói szerbek békéjét. Az ottani szerbek ugyanis békés tiltakozásokat helyeztek kilátásba, ami azonban akár el is fajulhatott volna. Az elnök szerint a koszovói szerbeknek elegük van Pristina terrorjából, ezért nehéz volt csillapítani a kedélyeket.  Rámutatott arra is, hogy szerinte az Egyesült Államok és az EU képviselői racionálisan viszonyultak a rendszámtáblák ügyének a megoldásához, nem engedték meg a helyzet elfajulását.