Egy kínai raktárat is találat ért csütörtökön Ukrajnában – erről számolt be közösségi oldalán Oleg Nyikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője. Elmondása szerint az oroszok Mikolajiv kikötőjét lőtték, amikor eltalálták az ott lévő raktárat, amelyet egy kínai cég bérelt. 

Hemispheres Of Influence: Countries Pulled Between Russia And The West, MYKOLAIV, UKRAINE - SEPTEMBER 28: Storage tanks in the port of Mykolaiv on September 28, 2020 in Mykolaiv, Ukraine. (Photo by Pierre Crom/Getty Images)
Mikolajiv kikötője még a támadások előtt / fotó: AFP

A raktárban 17 ezer tonna napraforgóolaj volt, amely megsemmisült a tűzben, a kár jelentős, mintegy 26 millió dollár Nyikolenko szerint.

 A szóvivő hozzátette: az oroszok módszeresen próbálják megsemmisíteni az ukrajnai élelmiszerraktárakat, és már azzal sem törődnek, hogy azok esetleg más tulajdonában vannak. 

Erdogan meggyőzte Putyint, újranyit a gabonafolyosó

Az oroszok mégis átengedik az ukrán gabonaszállító hajókat.

Nyikolenko szerint Kínának is rá kell ébrednie e támadás után, hogy minél előbb meg kell fékezni Moszkvát, és Pekingnek fel kell szólítania Oroszországot, hogy hagyja abba a háborút Ukrajnában.