Ausztráliának még van lehetősége dízelüzemű, hagyományos francia tengeralattjárók megvételére – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök Bangkokban, aki az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) holnap kezdődő thaiföldi csúcstalálkozójára érkezett.

SICILY, ITALY - FEBRUARY 24: A submarine departs from Catania Harbor to attend NATO's joint "Dynamic Manta 2020" drill to increase the cooperation and level of preparedness of naval forces from nine member countries Turkey, Canada, France, Spain, US, Germany, Greece, Italy, Spain, and England on February 24, 2020 in Sicily, Italy.
Fotó: Getty Images

A médiajelentések szerint az üzlet keretében Párizs négy tengeralattjárót szállíthat Canberrának, ami egy lehetséges vigaszdíjnak tekinthető a francia védelmi ipar számára, miután Ausztrália elállt egy sokkal nagyobb megállapodástól. Tavaly a világ hatodik legnagyobb országa felmondta a francia Naval csoporttal kötött 35 milliárd eurós szerződést. 

A pályázat keretében 12 francia tervezésű dízelmotoros tengeralattjárót vásároltak volna, hogy ellensúlyozzák Kína befolyását a Dél-kínai-tengeren. 

Ezután az akkori ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison új háromoldalú tudományos, technológiai és biztonsági-védelmi partnerséget (AUKUS) kötött az Egyesült Államokkal és az Egyesült Királysággal. Ennek keretében az Egyesült Államok nukleáris meghajtású tengeralattjáró-flottát szállít Canberra számára, hogy megerősítse szövetségese Kínával szembeni harcászati képességeit.

Párizs az üzlet kútba esése mellett azt sem vette jó néven, hogy az AUKUS-ról csak néhány órával annak nyilvános bejelentése előtt értesült.

Válaszul megszakította diplomáciai kapcsolatait Ausztráliával, és Macron többször is azzal vádolta Morrisont, hogy hazudott neki a 2021 júniusában Párizsban elfogyasztott vacsorán. Végül júliusban Párizsban találkozott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a francia elnökkel, és sikerült elsimítania az elődje, Scott Morrison által keltett hullámokat.

A két ország kibékült, és mindkét vezető hangsúlyozta a stratégiai partnerségét és közös érdekeiket a csendes-óceáni térség stabilitásának biztosításában. Albanese július elején bejelentette, hogy a francia tengeralattjáró-gyártó Naval Group beleegyezett egy 555 millió eurós fájdalomdíjba, kompenzálandó a korábbi szerződés felmondását. 

Szuperszonikus fegyverek fejlesztéséről állapodott meg az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Ausztrália együttműködik a hiperszonikus fegyverek kifejlesztésében, kibővítve egy korábban kötött háromoldalú biztonsági egyezményt, amelynek célja, hogy segítse Washingtont és szövetségeseit, hogy reagáljanak Kína gyors katonai bővítésére.