Az olasz kormány továbbra is szeretné eladni az ITA Airways légitársaság többségi részesedését – jelentette ki Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter, miután az MSC hajózási csoport visszavonta érdeklődését az üzlet iránt.

MILAN MALPENSA - APRIL 03, 2022: Airbus 330-200 (EI-EJP) wearing the new livery of ITA Airways, on the runway of Malpensa Airport
Fotó: Getty Images

Nyitottak vagyunk bárki előtt, aki részt akar venni az üzletben

– mondta az olasz tárcavezető egy sajtótájékoztatón. Róma a múlt hónap végén nyitotta meg újra a folyamatot, miután a Certares amerikai magántőkealappal, valamint az Air France és a Delta társasággal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre – írja a Reuters.

Az MSC hajózási csoport – amely az év elején a német Lufthansa légitársasággal közösen pályázott az ITA-ra – tegnap közölte, hogy már nem érdekelt az akvizícióban. A Lufthansa szóvivője viszont a múlt héten még azt mondta, hogy a német cég továbbra is érdekelt az ITA megvásárlásában.

A kormány azt tervezi, hogy az ITA-t közvetlen eladás útján privatizálja, azonban a kezdeti szakaszban megtart egy kisebbségi, nem ellenőrző részesedést. Róma ebben a hónapban Antonino Turicchi volt cégvezetőt nevezte ki az ITA Airways elnökévé, aki csökkentette az igazgatótanács tagjainak számát.

Az előző vezető, Alfredo Altavilla a múlt hónapban kényszerült távozni, miután több igazgatótanácsi taggal összetűzésbe került a légitársaság privatizációjának befejezésére irányuló stratégiával kapcsolatban.

Többet költ az kezelésére az olasz kabinet

A Giorgia Meloni vezette új olasz kormány 30 milliárd eurós többletkiadási csomagot jelenthet be hétfőn a jövő évi büdzséhez kapcsolódóan, amely elsősorban a magas energiaárak megfékezését szolgálja. Ezzel párhuzamosan a kabinet több költséges választási ígéretének végrehajtását is elhalaszthatja, köztük a tervezett nagymértékű adócsökkentéseket. Meloni korábban már kijelentette, hogy a többletkiadások nagyjából kétharmadát arra fordítanák, hogy segítsenek a vállalatoknak és a háztartásoknak túlélni a rekordmagas gáz- és villanyszámlákat.