A dél-koreai világszerte 14 százalékkal, 51,91 milliárd dollárra csökkent novemberben az előző év azonos hónapjához képest – derül ki a helyi kereskedelmi, ipari és energiaügyi minisztérium adataiból.

The,National,Flag,Of,South,Korea,On,A,Large,Number
A Kínába irányuló áruszállítások május óta folyamatosan csökkennek, de már látszanak a fordulat jelei.
Fotó: Shutterstock

A távol-keleti ország kivitele ezzel már a második egymást követő hónapban mérséklődött.

Ennek hátterében az áll, hogy az ázsiai országokba, főként a Kínába irányuló export jelentősen visszaesett. A délkelet-ázsiai országokba tartó kivitel 13,9 százalékkal mérséklődött, a Kínába irányuló export pedig több mint 25 százalékkal zuhant. A világ második legnagyobb gazdaságában ugyanis a szigorú járványvédelmi intézkedések gyengítették a fogyasztást és a termelést, így Szöul kevesebb elektronikai terméket tudott hozzájuk exportálni – írja az SCMP.

A Kínába irányuló szállítások immár fél éve csökkennek. Ebből a szempontból jó hír, hogy Peking elkezdte enyhíteni a korlátozásokat és hamarosan további lazítások várhatók. A kínai döntéshozók egyre inkább a gazdaságélénkítésre koncentrálnak a jövőben, ami jótékony hatással lenne a dél-koreai exportra is.

Az Egyesült Államokba 8, míg a Közel-Keletre 4,5 százalékkal nőtt a kivitel, míg az EU-val folytatott változatlan maradt. Az informatikai és elektronikai termékek iránti keresletet visszafoghatja az és a így Szöul bajba kerülhet egy globális válság miatt.

A közel 52 milliós Dél-Korea a Nemzetközi Valutaalap várakozása szerint idén a világ 13. legnagyobb gazdasága lesz. Az exportorientált ázsiai ország kivitelének nagy részét a Samsung és az LG elektronikai termékei (okostelefonok, televíziók, csipek), valamint a járművek (Hyundai, KIA) adják. Újabban egyre nagyobb szerepet kap a hadiipar is.

Újabb szankciókkal sújtotta Észak-Koreát déli szomszédja

Dél-Korea pénteken újabb szankciókkal büntette Észak-Korea növekvő nukleáris fegyver- és rakétaprogramjának támogatóit, nyolc személyt és hét szervezetet. A lépés, amely megtiltja a dél-koreaiaknak, hogy engedély nélkül bármilyen típusú üzletet folytassanak velük, nagyrészt szimbolikus jelentőségű, mert a két ország között kevés pénzügyi ügylet zajlik.