Több kínai városban is enyhítettek a tesztelési követelményeken és a karanténszabályokon, ami némi megkönnyebbülést jelent a három éve tartó korlátozásokba belefáradt embereknek. A koronavírus-járvánnyal szembeni szigorú zéró tolerancia politika ellen több mint húsz városban tiltakoztak.

This photo taken on December 1, 2022 shows people buying food in Urumqi, in China's northwestern Xinjiang region, following the easing of Covid-19 restrictions in the city.
A következő napokban az egész országra kiterjesztik a könnyítéseket. 
 Fotó: AFP

„Végre visszatérhetünk lassan a normális életünkhöz” – mondta a Reutersnek egy étterem dolgozója Kantonban, ahol nem egészen 24 órával a tüntetők és védőruhás rohamrendőrök összecsapása után legalább hét kerületben feloldották a korlátozásokat. A magát csak Liliként azonosító nő szerint a zárlatok okozta fennakadások miatt az elmúlt években 30 százalékkal csökkent a jövedelme. 

„Az emberek nem bírták tovább, mindenki az újranyitást szorgalmazta… A kantoni önkormányzat valószínűleg meghallotta, hogy mit kérünk, és úgy gondolta, eljött az idő” 

– tette hozzá Lili.
Bár a zárlatokat feloldó városok hatóságai nem említették a tiltakozásokat a bejelentéseikben, a nemzeti egészségügyi tisztviselők azt mondták, hogy Kína foglalkozni fog a lakosság által kifejezett „sürgető aggodalmakkal”. 

Az állami sajtó szerint a következő napokban az egész országra kiterjesztik a könnyítéseket, amelyek kevesebb kötelező tesztelést írnak elő, és megengedik a fertőzötteknek, illetve a velük közvetlen kontaktusba kerülőknek, hogy otthon vonuljanak karanténba.

Kína két legnagyobb városa közül kettőben, a szecsuani Csengtuban és a tartományi jogú Tiencsinben szombattól nem kell negatív tesztet bemutatni ahhoz, hogy valaki metrózhasson, Pekingben pedig kinyithatott több bevásárlóközpont, és vannak lakóközösségek, ahol már bejelentették, hogy nem kell rendszeres tesztet végezni a „társadalmi aktivitást” nem végzőknek, így a lakáshoz kötött időseknek és kisgyerekeknek. 

Bezártak több tesztelőhelyet, a parkok azonban még nem nyithatnak ki, és az éttermekben és kávézókban is tilos helyben fogyasztani. A 31 milliós Csungkingban a fodrásztól az edzőteremig szinte minden kinyithatott, de sok város egyes részein maradt a teljes zárlat. 

Egyre több jel mutat arra is, hogy a pekingi döntéshozók a fokozatos enyhítés mellett egyre a gazdaságélénkítés támogatására fordítják a figyelmüket. A Bloomberg ezzel kapcsolatban Ji Kangot, a jegybank kormányzóját idézte, aki egy pénteki bangkoki konferencián tartott videóbeszédében megerősítette, hogy „most a növekedés van a fókuszban”. „Elég alkalmazkodó monetáris politikát folytatunk, hogy segítsük a gazdasági fellendülést, és maximalizáljuk a foglalkoztatást" – fogalmazott a bankvezető. 

Elismerte, hogy a növekedési ütem jelenleg „a koronavírus és más tényezők miatt valamivel lassabb a vártnál”, az azonban viszonylag visszafogott, és valószínűleg 2023-ban is „mérsékelt tartományban” marad.

Tibetan youth stage a silent protest as part of ongoing “white paper revolution” against zero covid policy and China’s censorship, in Bengaluru on December 1, 2022.
Tibetben a korlátozások és a cenzúra ellen tiltakoztak. 
Fotó: Manjunath iran / AFP

A hírügynökség emlékeztetett, hogy jegybank a közelmúltban meglepte a piaci megfigyelőket azzal, hogy csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, vagyis több, hitelezésre használható készpénzt szabadított fel. A közgazdászok arra számítanak, hogy a legalább a jövő év elejéig marad is a viszonylag laza monetáris politika.
Egyre többen számítanak arra is, hogy a kommunista párt legfőbb döntéshozó szerve, a politikai bizottság a decemberi ülésén 

pragmatikusabb megközelítést fogad majd el a járványellenőrzéssel kapcsolatban, miközben szintén nagyobb hangsúlyt fektet a növekedés fellendítésére. 

Ken Cheung, a Mizuho Bank vezető ázsiai devizastratégája szerint ezt a várakozást erősítik Ji megjegyzései is. 
Változik a járvánnyal kapcsolatos hivatalos retorika, az állami vezetők kezdik nyilvánosan átértékelni a jelenleg terjedő omikron variáns okozta járvány súlyosságát, ami alátámasztja azokat a reményeket, hogy az ország jövőre ismét megnyílhat. 

A gazdasági fellendülés azonban továbbra is döcögős marad, a Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint a növekedés jövőre valószínűleg öt százalék alatt marad, míg az idén mindössze 3,3 százalékkal bővül, ami 2020 után a második legalacsonyabb ütem lenne az 1970-es évek óta.
Ji egyébként a konferencián szorosabb együttműködésre szólított fel a fejlett és a feltörekvő gazdaságok között a makrogazdasági politika terén, mivel a mutatók arra utalnak, hogy jövőre egyre nagyobb a valószínűsége egy globális recessziónak. Számos feltörekvő piac és alacsony jövedelmű ország jelenleg a leértékelődő valuta, a tőkekiáramlás és az infláció okozta nyomással szembesül – hangsúlyozta.