A kis- és középvállalkozások világszerte a munkahelyek és a majdnem 70 százalékát teremtik meg – írta meg a World Economic Forum. A szektor tekinthető a világgazdaság gerincének. Az elmúlt évek gazdasági nehézségei jelentősen megviselték a kkv-kat a World Economic Forum és a National University of Singapore Business School kutatása szerint. A felmérésben részt vevő cégvezetők arról számoltak be, hogy a kis- és középvállalatok számára hatalmas kihívás lett a terjeszkedés és a túlélés. 

20221111 DebrecenElkezdődött a Márton-napi libalakoma a Barabás étterem udvarán.
Fotó:  Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

A világ kis- és középvállalkozásainak 67 százalékának bizonytalan a jövőbeni működése a jelentés szerint.

Kiterjesztették az energiaintenzív kkv-knak szóló támogatási programot

Nagy Márton hétfői közleménye alapján könnyítettek a támogatási programon.

A cégvezetők a nehézségek között említették még 

a tehetséges munkavállalók megszerzését és megtartását, a finanszírozást és a tőkebevonást, valamint a kedvezőtlen üzletpolitikai környezetet.

A World Economic Forum arról ír, hogy a jelentés készítői megfogalmaztak néhány ajánlást, ami segíthet a kkv-knak a jövőre való felkészülésben. Szerintük a szektor kevés hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és a digitális átalakulásra. A cégeknek muszáj az üzleti tevékenységüket rugalmasabbá tenni, hogy versenyképesek maradhassanak. A kutatás szerző szerint a legfontosabb területek, amiben egy kkv-nak fejlődnie kell:

  • a tehetséggondozás stratégiai megközelítése
  • a digitális átalakulás szakaszos megközelítése
  • konkrét fenntarthatósági intézkedések

A vállalatok hosszú távú túléléséhez a döntéshozóknak, befektetőknek és más érdekelteknek muszáj minden tőlük telhetőt megtenni ezeknek a szegmenseknek a fejlesztése érdekében.

Berguson kerékpárüzlet és szervíz szerviz biciklibolt bicikliszerviz, Óbuda, Budapest
munkás dolgozó kisvállalkozás alkalmazott
Fotó: Németh András Péter / Szabad Föld

A kkv-k egyik legnagyobb erőssége, hogy képesek az üzleti modelljüket rugalmasan alakítani és hozzáigazítani a jövő kihívásaihoz 

– erről a Szingapúri Nemzeti Egyetem professzora és a jelentés társszerzője, Rashimah Rajah beszélt. Ez rendkívül fontos például a munkaerőtoborzás területén. Ezzel a képességgel sokkal gyorsabban tudnak belső és külső átalakításokat eszközölni, ha arra szükség van. A nagyvállalatok erre képtelenek, legalábbis ilyen sebességgel. A szakember hozzátette, hogy ennek a képességnek a kiaknázásához 

elengedhetetlen az állami szerepvállalás támogatások és kedvezmények formájában.

A világgazdasági Fórum hasznosítani fogja a jelentésben megfogalmazott ajánlásokat, hogy további segítséget nyújthasson a kkv szektornak a kihívások kezelésében. Ez valószínűleg további források biztosítását, valamint a vállalatok közötti tanulás elősegítését fogja jelenteni.