Egyre inkább az Egyesült Államokban képzeli el jövőjét a német vegy- és gyógyszeripar, ezt mutatják a legfrissebb beruházási bejelentések, és erről beszéltek a Handelsblatt által megkérdezett vállalati vezetők is. 

Fotó: Lisi Niesner / AFP

Az energiaigényes ágazat cégei főként azért költöznének át az óceán túlpartjára, mert az olcsóbb gáz vonzza őket, ám a helyzet ennél összetettebb. A vegyipari vállalatok ugyanis további okként említik az amerikai gazdaság stabilitását és az ipar kormányzati támogatását.

Ha a vállalatok olyan régiót keresnek, ahol bőséges energiaforrások állnak rendelkezésre kedvező áron, stabil keretfeltételekkel és kevés bürokráciával, akkor az Egyesült Államokra esik a választásuk

– mondta a német lapnak Antonis Papadourakis, a kölni székhelyű Lanxess vegyipari vállalat amerikai üzletágvezetője.

A német vállalatok a fentieken túl az Egyesült Államok előnyben részesítésével a kínai beszállítások bizonytalanabbá válására is reagálnak.

Határozott változást tapasztalunk a helyszínek és az ellátási láncok értékelésében, ugyanis Amerikát mind kedvezőbben ítélik meg, viszonylag megbízható kereskedelmi partnernek tekintik a német menedzserek

– jegyezte meg Andreas Eggert, az Oliver Wyman vezetési tanácsadó cég egészségügyi és élettudományi szakértője.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetségének (DIHK) felmérése szerint a német vállalatok közel 40 százaléka hajtana végre nagyobb beruházásokat az Egyesült Államokban a következő hónapokban. Európában a borús gazdasági kilátások és az egyre magasabbra hágó energiaárak miatt visszafogják magukat.

A Lanxess vegyipari konszern például 2017 óta mintegy ötmilliárd eurót fektetett be, aminek 80 százaléka áramlott a tengerentúlra.

Észak-Amerika a Lanxess legfontosabb növekedési régiója, a magas energiaárak miatt viszont a csoport egyelőre nem hajt végre bővítési beruházásokat németországi telephelyein

– mondja Papadourakis.

A hazánkban is jól ismert BASF idén nyáron döntött műanyagipari beruházásokról az Egyesült Államok déli részén, míg a ludwigshafeni telephelyen megtakarítási programot hajt végre.

Az esseni székhelyű Brenntag vegyipari kereskedő szintén az Egyesült Államokban nyomul. A globális piacvezető cég tárgyalásokat folytat Univar Solutions nevű, amerikai szektortársával egy esetleges fúzióról.

Noha az Újvilágban is sokat romlott a gazdasági helyzet az ukrajnai háború és a pandémia miatt, azért odaát jobban boldogulnak. Minden nehézség ellenére az Amerikai Kémiai Tanács arra számít, hogy idén 4 százalékkal nő a termelés, míg a Német Vegyipari Szövetség 8,5 százalékos visszaesésre számít.

Európának kezd elege lenni abból, hogy Amerika az ő rovására jár jól

Amerika jól jár a háborúval, Európa viszont egyre frusztráltabb ettől.