Nemzetközi gazdaság

Az árplafon árnyékában az OPEC-n a világ szeme

Az OPEC+ októberben az olajkitermelés csökkentése mellett döntött. A G7 pénteki döntését követően sokan szögezik tekintetüket az újabb OPEC-döntésre.

Az OPEC+ minden bizonnyal tartani fogja magát korábban meghatározott olajkitermelési céljaihoz a vasárnapi ülésen is – erősítette meg több OPEC+-forrás szombaton, egy nappal azután, hogy a G7 tagországok és Ausztrália megállapodtak az orosz olajra vonatkozó ársapka bevezetéséről – adta hírül a Reuters.

OPEC Photo Illustrations
Az árplafon árnyékában az OPEC+ országok döntésén a világ szeme
Fotó: Jakub Porzycki/AFP

Az OPEC+ a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC) és szövetségeseiket, köztük Oroszországot foglalja magában. Legutóbb októberben ültek tárgyalóasztalhoz, és akkor megállapodtak arról, hogy

2023 végéig napi 2 millió hordóval csökkentik a kitermelést, ami a globális kereslet nagyjából 2 százalékát jelenti.

Az Amerikai Egyesült Államok és több szövetségese felháborodott a döntésen. Washington azzal vádolta a csoportot és annak egyik vezetőjét, Szaúd-Arábiát, hogy Oroszország ukrajnai háborúja ellenére Moszkva oldalára álltak.

Az OPEC+ szerint a gyengébb gazdasági kilátások miatt határoztak a kitermelés mérséklése mellett. Az olajárak október óta valamelyest csökkentek a lassabb kínai- és globális növekedés és a magasabb kamatlábak miatt.

A G7 pénteki határozatát követően Moszkva közölte, hogy nem fogja eladni olaját az ársapkás ár alatt.

Több elemző és OPEC-funkcionárius is egyetértett abban, hogy az árplafon hatékonysága kérdéses, mivel Moszkva az olaja jelentős részét olyan országoknak adja el, mint Kína és India, amelyek nem voltak hajlandóak nyíltan elítélni az ukrajnai háborút, és minden bizonnyal az árplafonhoz sem csatlakoznak majd.

Az OPEC szombaton ülésezett, a tárgyalásokon a hírek szerint főleg adminisztratív kérdések voltak napirenden, az ársapka nem került szóba.

Az OPEC+ vasárnap fog ülésezni.

A magyar idő szerint délben kezdődő egyeztetésen az előzetes információk szerint tartani fogja magát a korábban lefektetett politikájához a szervezet, azonban egyes források szerint a kitermelés további csökkentésének lehetősége sincs még elvetve.

Olajtartalékai növelésére készül Amerika – ez az árakat is megmozgatja

Az orosz olajimportra kivetett embargó és az OPEC-országok hétvégi döntése számottevő változásokat hozhat a piacon.

 

OPEC ársapka olaj
Kapcsolódó cikkek