Nemzetközi gazdaság

Donyeck környékén lendülnek akcióba az oroszok

Oroszország folytatja hadműveleteit Donbaszban. Ezúttal a Donyeck környékén található Bahmut a célpont.

Oroszország valószínűleg a Donyecki területen található Bahmut városának bekerítését tervezi taktikai előrenyomulása során – írta a brit védelmi minisztérium közleményére hivatkozva a Reuters.

Military mobility on Toretsk frontline in Donbas region
Donyeck, Bahmut
Donyeck környékén lendülnek akcióba az oroszok.
Fotó: Narciso Contreras / AFP

Bár a hetvenezres város elfoglalásának korlátozott hadműveleti értéke lenne, ugyanakkor potenciálisan lehetővé tenné az orosz hadsereg további előrehaladását Kramatorszk és Szlovjanszk irányába.

Bahmut elfoglalása főként szimbolikus jelentőségű Oroszország számára

– zárult a védelmi tárca Twitter-bejegyzése.

A Donyeck környéki katonai aktivitást Stephane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője megerősítette – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség. Az ENSZ-közlemény arra nem tért ki, hogy ki lövi a várost.

A donyecki lakosok a tél közepén nem tudják fűteni otthonaikat a folyamatban lévő harci műveletek miatt

– tette hozzá Stephane Dujarric.

A világszervezet humanitárius kollégái megerősítették, hogy a központi műtési rendszer nem működik, és a vezetékesvíz-ellátásban is előfordulnak kimaradások. Hozzáfűzték, hogy az ukrán ellenőrzésű oldalon a frontvárosokban maradt emberek többsége idős, főként idős nők, fogyatékkal élők és más kiszolgáltatott csoportok, akiknek a védelem biztosítása és a téli időszakban a túlélés záloga lehet.

Az ENSZ jelentése szerint Donyeck központi kerületeit pénteken Grad rakétavetőkkel lőtték. A támadások során három civil vesztette életét.

Beleáll a földbe az orosz gazdaság, annyi pénzt éget el Moszkva a háborúra

Elképesztő összeget költött el eddig az ukrajnai háborúra Oroszország, a kimerülő készletek pótlása pedig egyre drágább lesz Moszkvának.

 

 

háború Ukrajna Oroszország Donyeck
Kapcsolódó cikkek