Zárva tartanak csütörtökön és pénteken Franciaországban a magánpraxisban dolgozó orvosok rendelői, miután sztrájkot hirdettek annak érdekében, hogy az egészségbiztosítási pénztár emelje a duplájára az alapszolgáltatásért megállapított tarifájuk összegét. Az elmúlt két évtizedben nem volt ehhez hasonló megmozdulás. Nagyjából 110 ezer orvos vesz részt benne, a szakszervezetek segítségével.

FRANCE - 14 OCTOBER 2022 - NATIONAL DEMONSTRATION AND STRIKE OF MEDICAL INTERNS AGAINST COERCION
Fotó: AFP

Franciaországban minden orvos szerződésben áll az állami egészségbiztosítási pénztárral, a betegeknek csak a magánszolgáltató tarifája és az adott szolgáltatásra az egészségbiztosítási pénztár által megállapított tarifa közötti különbséget kell megfizetniük.

A konzultációs alaptarifa jelenleg 25 euró (10 300 forint), ennek megduplázását követelik a munkabeszüntetés szervezői

arra hivatkozva, hogy az európai átlag 45 euró (18 500 forint). A százszázalékos emelés szerintük vonzaná a fiatal orvosokat a háziorvosi praxisba, amelyet Franciaországban az orvosok egyedül látnak el, és így minden adminisztratív feladat is rájuk hárul.

A sztrájkot tüntetések is kísérik, mintegy húsz felvonulás várható a nap folyamán Párizsban és más városokban.

Az orvosok amiatt is aggodalmuknak adnak hangot, hogy a parlament számos törvényt fogadott el a vidéki orvoshiány enyhítésére. Az egészségügyben dolgozók úgy érzik, egyre szűkül a szabadságuk annak megválasztásában, hogy hol nyitnak rendelőt.

Nem tágít a rekordmagasságokból a francia infláció

Másoknál később, de az eddig stabil francia gazdaságot is elkezdte fojtogatni az infláció , miközben a negyedéves elhanyagolható volt.

Az egészségbiztosítási pénztár szerdán jelezte, hogy 

nem zárkózik el a konzultációs és egyéb tarifák megemelésétől, de összeget nem közölt.

A megmozdulást az orvosi kamara is támogatja, amely szerint ha az állam nem hallja meg az orvosok hangját, akkor december 26-tól „durva és határozatlan idejű sztrájkot” fognak hirdetni. Agnes Firmin-Le Bodo, az egészségügyi dolgozókért felelős kormánytag úgy vélte, nem biztos, hogy a sztrájk népszerű, és hogy ez a megfelelő pillanat rá.